Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Знаковите дела навъртат стаж за пенсия

Липсата на свидетели и на експерти, и разни болести побутват няколко от т.нар. знакови дела към третата им възраст и към заслужена пенсия. Това е изводът от развитието на четири от тях, които тази седмица минаха през залите на Софийския градски съд - Вальо Топлото, Батко и Братко, САПАРД и Маргините.
Процесът срещу Валентин Димитров, на когото все още точат зъби хиляди абонати на Топлофикация, хептен ще ги озвери след поредната порция информация за невиждан лукс в дружеството. Тя беше поднесена в Софийския градски съд по време на делото за безстопанственост срещу ексшефа на Топлофикация Валентин Димитров и петима бивши членове на борда на директорите.
На заседанието на Софийския градски съд в сряда (11 ноември), проведено при закрити врати по искане на прокуратурата заради информация, засягаща личния живот на свидетеля Александър Найденов, някогашният стоковед в скандалното дружество потвърди показанията, дадени при досъдебното производство за какво са били харчени парите на абонатите. С тлъстите сметки за парно са плащани джакузита, джетове, джип Лексус, етерични масла, френски сирена, хвойнов еликсир и какво ли още не. Всички стоки са отчитани като представителни разходи и са одобрявани единодушно от борда на директорите.
Не дойде обаче да свидетелства министърът на енергетиката в кабинета Сакскобургготски Милко Ковачев, тъй като бил нередовно призован и се намирал в чужбина. Ако той и още една свидетелка се явят на 11 декември, съдебното дирене ще приключи и около Нова година по делото срещу Вальо Топлото може да се чуят и присъди. Магистратите обаче трябва да хвърлят шарен боб дали ще се случи това.
Съдебната власт продължи да демонстрира безсилието си да издири свидетелите и в друго дело, което се води в графата знакови. В четвъртък (12 ноември) СГС заседава по делото срещу бившия директор на фонд Републиканска пътна инфраструктура Веселин Георгиев. Той е обвинен в престъпление по служба заради системно погазване на Закона за обществените поръчки и уреждане на договори за 120 млн. лв. в полза на братята си Бойко и Емил Георгиеви. Де юре процесът направи крачка, но де факто тя беше намясто.
Размотават го заместниците на ексминистъра на финансите Пламен Орешарски - Димитър Ивановски и Любомир Дацов. Ивановски досега не се е явил три пъти да свидетелства. Най-сетне на 17 септември благоволи да посети съда. Сега пък делото закуца, защото го няма Дацов. Той не уважава вече четвърта призовка и воденият от председателя на съда Георги Колев съдебен състав се вижда в чудо къде да го търси. Затова пък адвокатът на подсъдимия се накара на едно от вещите лица, че е свършило в експертизата си повече работа, отколкото му е поставено като задача, а деловодителката в пътния фонд Антоанета Ангелова и административният директор Стефан Гайтанджиев изтърсиха, че изобщо не знаят за какво се води делото.
След края на заседанието се стигна до комичната ситуация журналистите да затрупат прокурора с идеи къде може да бъде засечен неоткриваемият свидетел. Обвинителят обясни, че Дацов за пореден път попада в категорията нередовно призован, но не е призовкар, за да знае как е търсен и защо не е намерен. Представителите на медиите пък го упътиха към централата на НДСВ на ул. Врабча 23, тъй като Дацов, както и Ивановски, са деятели на царската партия.
Параграф 22 пък откри, че Дацов се изявява в ИНТЕРНЕТ, където дава идеи за бюджета в блога на т. нар. Съвет по икономика и финанси на НДСВ. А преди десетина дни един сайт поднесе интервю с него, в което сервира умопомрачителната новина, че прогнилата от корупция българска система за управление на еврофондовете е абсолютно иновативна и впоследствие Европейската комисия изкопирала нашия модел.
Въпреки традиционните слабости на съдебния процес по принцип това дело може все пак да стигне и до успешна развръзка. Тя обаче няма да се дължи нито на строгото съблюдаване на сроковете, указани в НПК, нито на добро взаимодействие между съда, прокуратурата и полицията за издирване на мистериозно изчезнали свидетели. В случая развръзката ще се дължи на инициативността на самите свидетели. Наложително е следващия път Дацов да дойде в съда, тъй като беше натопен от колегата си Ивановски при разпита на 17 септември. Тогава той отговори неизменно с не знам и не помня, когато ставаше дума за сигналите на Еврокомисията за конфликт на интереси в пътната агенция. Ивановски, който беше национален координатор по усвояване на евросредствата, заяви, че не бил чел предупредителното писмо от Брюксел от януари 2008 г. за спиране на парите по програма ИСПА, тъй като то не било адресирано до него. Адресатите били Орешарски и Дацов. След излизане от залата обаче Ивановски внезапно си спомни пред медиите, че чел писмото и в него имало някои нюанси, сред които и незначителното искане на Еврокомисията да бъдат разследвани процедурите за спечелените проекти. Дацов пък му казал, че се е запознал със съдържанието на писмото доста по-късно, но къде е отлежавало писмото, преди да стигне до него, не се знаело.
За да покаже пълно пренебрежение към септемврийското заседание на съда, Ивановски демонстрира досада, недоумение и раздразнение от факта, че е призован изобщо като свидетел. Главният прокурор Борис Велчев звъннал на бившия вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева да изпрати в съда някой, който да обясни на прокурора по делото взаимоотношенията на България с Еврокомисията по еврофондовете и тя му предложила Ивановски. Отидох с идеята, че ще е образователна беседа и останах много изненадан, че съм призован като свидетел, заяви тогава Ивановски.
Навярно подобна е и представата на другия свидетел Дацов за съдебния процес. По всяка вероятност упоритото му неявяване в съда е аргументирано от царската мъдрост, че не му е дошло времето. Поради тази причина е съмнително, че Дацов ще дойде и на следващото заседание по делото Батко и Братко на 22 декември, току преди коледните празници.
И третото от т.нар.знакови дела от тази седмица помръдна едва едва, отново заради неявяване на свидетел. На заседанието във вторник (10 ноември) в процеса срещу Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари по програма САПАРД от призовани трима свидетели се появиха само двама. Съдът повече от час слуша Стоян Бояджиев, собственик на фирма Чубра ООД, който компенсира неявяването на управителката на Чубра ООД Лазарина Георгиева. Третият свидетел Радмил Петров пък направо отказа да говори пред съда с мотив, че е подсъдим по другото дело срещу Марио Николов за източване на средства по САПАРД. Така се стигна до решението процесът за пране на пари по програмата да продължи на 26 ноември.
Без кой знае какъв ефект в четвъртък (12 ноември) продължи и процесът срещу братята Красимир и Николай Маринови. Въпреки че направо от болничното легло в съда най-сетне прескочи и прословутият Иво Карагеоргиев, заради когото досега процесът многократно е отлаган, щафетата по шиканиране този път поеха свидетели и експерти. За начало стана ясно, че не е изготвена съдебномедицинската експертиза за здравословното състояние на Иво Карагеоргиев. Петимата експерти, посочени от наблюдаващия прокурор Николай Кокинов, пак отказали да я изготвят. Ако за тримата от ВМА може да се предположи, че се страхуват, за останалите двама положението е повече от смешно, тъй като те са от болницата на МВР. Съдия Лада Паунова доложи, че е водила разговор и с шести експерт, който отказал да прави експертизата заради... тежко семейно положение и служебни ангажименти. По тази причина Паунова изпратила спешна депеша до министъра на здравеопазването с гореща молба да окаже съдействие при намирането на експерти. Иначе на съдебното заседание бяха призовани 13 свидетели, но в залата присъстваше само един - Румен Николов-Пашата. Голяма полза от него нямаше - Николов припомни само общоизвестната истина, че е бил съдружник в Интергруп с Големия Маргин, с Милчо Бонев - Бай Миле, с Младен Михалев - Маджо. Накрая делото бе отложено за 9 декември от 14 часа, като съдът си върза гащите и с три резервни дати през януари и февруари.
Така че делото на Маргините със сигурност ще се хване за зеленото напролет. А както знаем, през пролетта болежките се изострят, медицината е безсилна. За съда да не говорим...

Facebook logo
Бъдете с нас и във