Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Знаковите дела - неизчерпаемият пиар на властта

Ние се вторачваме само в някои знакови дела, като Маргините например. В миналия доклад (на Европейската комисия - б.ред.) беше констатирано, че и значимите дела, които са 21, се бавят и се връщат на прокуратурата...
... Ние направихме изнесени съвещания на ВСС по много от знаковите дела, но не бива да забравяме, че освен Брюксел има и Страсбург, където България е била осъждана много пъти. В момента делото на Маргините се отлага не заради тях, а заради друг подсъдим. Те няма да се измъкнат. Държавната машина, държавната власт има механизми да се справи с организираната престъпност...
... Ние не говорим само за знаковите дела, направихме преглед на всички дела. Знаковите дела са 5% от всички дела, а се работи и за останалите 95%. ...
... Докато трае тригодишният срок от приемането в ЕС, винаги може да бъде наложена предпазна клауза, но аз се надявам, че до това няма да се стигне.
Из интервю на правосъдния министър Миглена Тачева пред Нова телевизия, 22 януари 2009 г.

Цитираното изявление на правосъдния министър показа за сетен път, че един от парадните костюми на всяка власт - т.нар. знакови дела, значими дела, дела на спецотчет, никога не са били нещо повече от прах в очите на обществото и симулация за повишена ефективност на съдебната система.
В случая интересно е числото 21 - колкото е броят на въпросните дела. Преди два месеца и половина, по време на едно от изнесените заседания на ВСС в курорта Ривиера край Варна, Тачева заяви, че знаковите съдебни дела, които следи и Европейската комисия, са над 28. Сред делата с висок обществен интерес са процесите срещу Маргините, срещу бившия шеф на Топлофикация Валентин Димитров, поръчковите убийства, както и злоупотреби по САПАРД.
И докато властта ни замеря с най-различни числа за въпросните процеси, още в първите три седмици на Новата година стана ясно, че повечето от тях започват по един и същи начин - с фалстарт.
Очакванията за първа ефективна присъда по дело за злоупотреби с пари от САПАРД в Пловдивско не се оправдаха - на 12 януари обвиненият в източването на 612 хил. лв. столичен бизнесмен Марин Дипчев се отърва с 2500 лв. глоба. Магистратите го признаха за виновен само за това, че е представил фалшива декларация пред пловдивската дирекция на предприсъединителната европейска програма. По другите две обвинения за присвояване на средствата той беше оправдан.
Делото срещу вездесъщия Марио Николов и неговата група, което бе насрочено за първия работен ден на 2009 г. и към което Брюксел (и особено ОЛАФ!) са особено чувствителни, бе отложено заради двама болни адвокати. Както и се очакваше, друго от знаковите дела - срещу Маргините - се отложи поради заболяване на един от подсъдимите.
Едно от делата срещу бившия шеф на столичната Топлофикация Вальо Топлото в началото на тази година също тръгна с фалстарт. Препъникамък се оказа неявяване на двама редовно призовани свидетели. Съдът реши те да бъдат глобени с по 200 лв., а за следващото заседание - на 26 февруари, ще бъдат доведени принудително.
Другото дело срещу Димитров, което е за разхищения на над 2 млн. лв. в периода 2003-2006 г., все пак започна на 22 януари (четвъртък) с разпит на свидетели. Снабдителката на дружеството Илияна Качакова разкри, че в последните години, когато Валентин Димитров е бил директор на Топлофикация, не е имало лимит за представителните разходи, а пък Димитров закупил за лично ползване даже и градинска техника - косачки, пръскачки, отоплителни печки и прочие, които се добавиха към вече познатите екстри - джет, джакузи и пр.
На 19 януари (понеделник) не тръгна и спряганото като мегадело Софийски имоти. То пък се препъна в процесуални нарушения. Оказа се, че на двама (от общо 14-те) подсъдими не им били връчени копия от обвинителния акт в законовия срок. Следващото заседание кой знае защо бе запокитено чак на 24 март. Може би с идеята дотогава да смогнат да връчат на въпросните лица обвинителния акт?!
За 28 януари (сряда) е насрочено заседание по едно от многото брадати знакови дела - за източването на държавния резерв срещу Мирчо Петков, познат като Мирчо Циганина, и още осем подсъдими. Всички те са обвинени за далавери през далечната 2003 г. в резултат на които бюджетът е ощетен с милиони левове. Според източници от разследването Циганина е действал в комбина с осъдения неотдавна в Германия бос на футболен клуб Беласица Костадин Хаджииванов-Коце Маца. Двамата направили оборот от около 50 млн. лв. от продажбата на 43 500 тона дизел и на над 80 000 тона зърно от Държавния резерв. (Липсата на горивните продукти - газ, мазут и т.н., днес е особено актуална!) На това дело би трябва да бъдат разпитани 13 свидетели, но нищо чудно по стара традиция и то да бъде отложено - я заради болен адвокат, я заради болен подсъдим или нередовно призован свидетел.
Култовата фраза знакови дела не се използва от вчера. Не е ясно от кого точно е въведен този израз, но бегъл поглед върху аналите на съдебната действителност от последните десетина-петнайсет години показва, че крилата фраза не е чужда и на предшественика на сегашния главен прокурор Борис Велчев Никола Филчев. През 2003 г. например в едно от малкото си интервюта, на въпрос какво е свършил за четири години, Филчев заявява, че над 200 души от най-богатите в държавата са обвиняеми. Според обясненията му въпросните лица са свързани с присвояването на много пари - лични и държавни, чрез банки, финансови пирамиди, финансови къщи. Филчев отчита също, че за въпросния период са проверени над 200 приватизационни сделки и се водят около 80 разследвания. Шест години по-късно тези изявления все още ни звучат като бомбастика (както би казал Н.В. Симеон Втори), защото до момента не сме чули и видели някой от тези много богати хора да е в затвора или да е санкциониран по друг някакъв начин...
На съвещание на прокурорите на 19 май 2005 г. тогавашният и сегашен заместник-главен прокурор Христо Манчев заявява: Смятам, че няма да ни спре желанието на различни политици - бивши министри и депутати, сега подсъдими или осъдени с влязла в сила присъда за извършените от тях престъпления - да подчинят българската прокуратура, да я превърнат в едно послушно звено... И добавя: Не искам да споменавам имената на всички тези лица, защото те се знаят - знакови фигури като Александър Божков, Венцеслав Върбанов, Стефан Софиянски и други. Към днешна дата тези т.нар. знакови фигури вече са доказано некорумпирани по израза на самия Софиянски, който отдавна бе оправдан, както и спряганият за мистър 10 процента Александър Божков. Само Върбанов още се влачи по съдилищата, но не е далеч денят, когато и той ще се превърне в поредния доказано некорумпиран.
Знаковото говорене продължи и по времето на сегашния главен прокурор Борис Велчев. Три месеца преди да влезем в Европа, на 4 октомври 2006 г., в съвместно изявление с тогавашния вътрешен министър Румен Петков бе обявено, че около 20 обвинителни акта по значими дела ще бъдат внесени в съда до края на октомври същата година.
Междувременно за по-ефикасно противодействие на знаковата престъпност от октомври 2008 г. към Върховната касационна прокуратура (ВКП) са сформирани три самостоятелни специализирани звена: отдел Първи, който се занимава с делата за корупция по високите етажи на властта, прането на пари и други дела, които са със значим обществен интерес; отдел Осми, който се занимава само с престъпленията по източване на европейските фондове, както, и отдел Девети, който се занимава само с престъпленията на основните групи за организирана престъпност.
В средата на ноември 2008 г. прокуратурата обяви, че се работи по над 30 случая за източване на еврофондовете.
Приказките обаче трябва да свършат, защото февруарският доклад на ЕК чука на вратата. А клюката говори, че в него пак... Тъй че - крайно време е за резултати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във