Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Знаковите дела поеха на куц крак

Болести продължават да мъчат важни подсъдими

Следваканционната сесия на съдилищата не изненадва с нищо. Пак болестите ще препъват прогреса по общественозначимите процеси. Брюксел се гневи, че няма финални присъди по знаковите дела. Но как магистратите да стигнат до тях, ако не може да се проведе едно нормално заседание заради непрекъснатите здравословни проблеми на обвиняемите. Колкото по-важно е делото, толкова по-сериозни болести налягат подсъдими, адвокати, та дори и някои съдии.


Ярък пример в това отношение е най-шумният процес през последните три години в България - срещу бившия съветник от ДАНС Алексей Петров за участие в организирана престъпна група, занимавала се с изнудване и рекет. Болести налегнаха вече почти всички участници в това дело, наречено Октопод. До неотдавна процесът се бавеше заради скъсан менискус на един от ключовите подсъдими - Марчело Джотолов. Тъкмо лекарите го изправиха на крака и ето че на ръцете им легна самият главатар на групата.


Миналата година Трактора, здрав като кремък преди делото, бивш каратист, беше скован от възпаление на ставите и от дискова херния и бе настанен в център за рехабилитация в курорта Банкя. Към здравословните проблеми на Алексей Петров се прибавиха болестите и на друг от подсъдимите - Цеко Йорданов. Той пък беше на път да ослепее и трябваше спешно да му се оперира пердето на едното око.


Очакваше се тази седмица най-сетне всички обвиняеми по това дело да са оздравели и то да помръдне поне малко напред. Но това не се случи - отново по медицински причини. Във вторник (24 септември) състав на Софийския градски съд (СГС) под палката на съдия Румяна Ченалова трябваше да разглежда делото, но не се яви един от основните обвиняеми - Антон Петров-Хамстера. Според адвоката му Ваня Траянова през нощта преди процеса Петров получил силни коремни болки. Прокурорите прецениха, че отсъствието на подсъдимия е пречка да се даде ход на заседанието и поискаха съдът да се свърже с него по телефона, за да се провери здравословното му състояние. След кратка почивка от петнадесет минути стана ясно, че подсъдимият е бил на преглед при личния си лекар, за да му успокои язвата, която го мъчи, а по-късно е влязъл в болница. Неговият адвокат посочи, че и друг път клиентът й е имал болки, но въпреки всичко геройски е присъствал на съдебни заседания и предположи, че сега положението явно е по-сериозно, за да се наложи отсъствието му от залата.


По настояване на прокурорите председателят на състава Румяна Ченалова трябваше да се увери в истинността на възникналия внезапно здравословен проблем, като проведе лично телефонен разговор с лекуващия доктор на отсъстващия подсъдим. Лекарят потвърдил състоянието на Хамстера и уточнил, че му е издал болничен лист за времето от 24 до 26 септември.


Допълнителна причина за отлагане на процеса за 14 октомври тази година беше и отсъствието (по неизяснени причини) на двама от адвокатите на подсъдимите. Заради здравословните проблеми на Антон Петров делото Октопод се отлага за трети път. На 8 февруари тази година подсъдимият не се яви в съда, защото паднал в банята и си пукнал реброто. По време на съдебното заседание в края на април, когато реброто на Хамстера тъкмо беше зараснало, пък се появиха проблеми с единия му крак, който трябваше да бъде спешно опериран. И пак последва отлагане на делото. В крайна сметка, докато тече процесът, по тялото на Хамстера може и да не остане здрава част...


През юли месец тази година знаковият процес бе отложен веднъж и поради заболяване на съдия Румяна Ченалова. В момента срещу нея тече разследване в Македония заради вероятното й участие (като адвокат по онова време- б.р.) в злоупотреби при сделки с държавния холдинг Македония табак. Образувано е дисциплинарно производство срещу съдията във ВСС за евентуално нарушение на Етичния кодекс на магистратите, което още не е приключило. А решението на съдебния съвет по казуса с Ченалова ще бъде ключово за развитието на делото срещу Петров и неговата група. Ако тя бъде отстранена от работа, процесът, който се точи вече три години, ще трябва да започне отначало.


Октопод е второто дело от обществена значимост (в рамките на няколко дни), налегнато от болести на участниците в него. В края на миналата седмица без малко да бъде осуетено заседание на Върховния касационен съд в процеса за пране на пари по САПАРД срещу Марио Николов, тъй като бизнесменът отново се оказа нередовно призован и не се яви. Освен това адвокатът на жена му Мариана - Станислава Каракушева, бе изпратила медицинска бележка, че не може да присъства заради възпаление на горните дихателни пътища. Все пак съдът даде ход на делото като нареди на адвокатката да представи в писмен вид защитата си. (sect; 22)


nbsp;


nbsp;Феим Чаушев с диабет, иска условна присъдаЗащитата на бившия заместник външен министър Феим Чаушев представи епикриза за здравословното му състояние и поиска условна присъда за него по делото за подкуп пред състав на Софийския градски съд (СГС) тази седмица.На 20 януари миналата година Софийският районен съд (СРС) даде на Чаушев и на подсъдимия с него Ивайло Геков по три години и половина затвор за това, че поискали 25 000 евро от турския гражданин Фейзи Юханлъ, за да върнат откраднатия му джип.Според защитата на Чушев наказанието е несправедливо, допуснати са и редица процесуални нарушения. Адвокатите представиха документи, че техният клиент е болен от диабет и има проблеми със сърцето. Затова и беше поискана условна присъда или връщане на делото за преразглеждане от друг прокурор. Пред съда Феим Чаушев обясни, че си е направил много сериозни поуки от този случай и се надява в основата на решението на съда да стои именно справедливостта.Очаква се в рамките на 30 дни съдът на втора инстанция - СГС, да потвърди или измени присъдата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във