Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Знаковите дела тръгнаха с фалстарт

Дългата съдебна ваканция приключи с надеждата от тази есен да започне мащабно настъпление срещу организираната престъпност. Но, не би.
Докато в сряда (16 септември) главният прокурор Борис Велчев се обясняваше пред парламента, че трябва да има повече присъди срещу знакови имена в престъпния свят, в Съдебната палата се провеждаше заседание по едно от делата, за които говореше обвинител № 1 - това срещу братята Маргини за организиране на три убийства. И за пореден път процесът бе спрян по обичайния за знаковите процеси начин - с болничен лист. Станалото емблематично за съдебната ни система дело бе отложено отново заради отсъствието на един от подсъдимите - Иво Карагеоргиев. Представен бе болничен лист от болница Токуда, според който Карагеоргиев страда от стабилна стенокардия.
Съставът на Софийския градски съд (СГС), начело със съдия Лада Паунова, постанови до следващото заседание на 30 септември да се установи дали болничният лист е заведен по правилата във всички регистри. До тази дата трябва да бъде извършена и проверка в Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която да покаже кой и как плаща (ако изобщо се плащат) здравните осигуровки на Карагеоргиев и скъпоструващото лечение на подсъдимия. Освен тази справка съдът изиска справки и от Националната следствена служба, Софийската градска и районната прокуратури за водените досъдебни производства срещу Карагеоргиев. Те трябва да отговорят на въпросите какви деяние е извършил и на какъв процесуален етап са досъдебните производства срещу него.
Адвокатът на Карагеоргиев заяви, че следоперативното лечение на Карагеоргиев не е дало резултат и той сега е в много лошо здравословно състояние. В подкрепа на тези твърдения освен болничния лист защитникът предостави на съда епикриза и амбулаторен лист на неговия довереник, издадени от болница Токуда. Въпреки това съдия Паунова
отказа делото да бъде спряно
за да се лекува подсъдимият, каквато молба беше отправена. Адвокатът обясни също, че неговият клиент е бил осигуряван от съпругата си, а сърдечната операция за байпас, която е претърпял, е поета от НЗОК.
Градският прокурор Николай Кокинов, който е наблюдаващ делото, настоя да се изготви нова експертиза за здравословното състояние на подсъдимия. Той обоснова искането си с обстоятелството, че срещу него от ноември 2008-а се води разследване, след като болният от сърце Иво Карагеоргиев бе арестуван до банкомат в София по подозрения за теглене на пари с фалшива кредитна карта. По този случай обаче засега май остават само подозренията. Оказва се, че в момента на полицейската акция у Карагеоргиев не е имало нито пари, нито карта, а фалшивата пластика е открита малко по-късно при обиск.
От обвинението казаха още, че се води и досъдебно производство за достоверността на болничните листове, които представя подсъдимият. Мотивът бе, че имало много медицински експерти, които не са съгласни с лекарите от болница Токуда, издали медицинските документи, и това нещо трябвало да се провери. В тази връзка прокурорът помоли съда новата експертиза да не бъде изготвяна от досегашните специалисти от Александровска болница.
От своя страна защитниците на скандалния подсъдим пък поискаха да не се включват доктори от МВР болницата. В крайна сметка съдът реши този път да бъде назначена експертиза от трима лекари, двама от които кардиолози и един съдебен медик, но не бе решено от кои болнични заведения ще бъдат привлечени.
Карагеоргиев е длъжен да се яви на личен преглед при медицинските експерти. Адвокатът му не се притесни от това изискване, тъй като заболяванията на клиента му били доказани. Възможно било дори неговият подзащитен да се яви и на преглед пред ТЕЛК, за да му бъде определена степен на инвалидност. В момента болният бил на домашно лечение.
Ако се натрупат един върху друг журналистическите материали, написани за този
фарсов процес
купчината вероятно ще се окаже по-висока от Айфеловата кула. Братята Красимир и Николай Маринов - Големия и Малкия Маргин, Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев, Стефан Рангелов и Веселин Тошев бяха обвинени за организирането и подготовката на убийствата на о. р. ген. Любен Гоцев и покойните вече бизнесмени Никола Дамянов и Иван Тодоров - Доктора. Добре, че това обстоятелство се припомня при всяко заседание. Защото процесът се точи вече толкова време, че подсъдимите и останалите участници в него отдавна да са забравили за какво всъщност ги викат в съда.
Все още недоказано престъпната група бе задържана през октомври 2005 г. по време на шумната операция Респект. Процесът тръгна през юни 2006-а, но няколко месеца по-късно подсъдимите започнаха един след друг да падат като зрели круши от различни болести. Докато се разиграваше съдебномедицинският сериал, Доктора бе застрелян, а финансистът на групировката ТИМ Дамянов се спомина от инфаркт. Същата болест покоси и един от подсъдимите - Светлин Карагеоргиев, брат на болния Иво, който почина през лятото на 2007-а.
Делото бе прекратено на 3 декември 2007 г., след като стана ясно, че подсъдимият Иво Карагеоргиев - подобно на брат си, също има сърдечни проблеми. Той страдал от исхемична болест на сърцето, коронарна многоклонова болест и тежка форма на язва. Заболяванията му станаха причина да излезе от следствения арест и да се подложи на лечение, по време на което през февруари тази година е претърпял и сърдечна операция.
През 2008-а и 2009-а имаше общо пет заседания по делото, но буксуването продължи - все заради здравословното състояние на Иво. То не бяха тройни, петорни и какви ли не още експертизи, които неизменно установяваха невъзможност на подсъдимия да участва в процеса. Следоперативното лечение приключи, но тогава се оказа, че
Карагеоргиев щял да се стресира,
ако се появи пред магистратите. Сега пък делото се отложи заради стабилна стенокардия. А според закона подобно дело - за организирана престъпна група, не може да продължи в отсъствието на подсъдимия.
Градска прокуратура е имала златен шанс да оспори спирането на делото Маргини още през ноември, но кой знае защо го е пропиляла. Тогава сърдечноболният Карагеоргиев е бил арестуван при опит да тегли пари от банкомат в столицата с фалшива карта. При ареста му обаче от районната прокуратура не са уведомили за това колегите си от Градска прокуратура, които водят делото срещу Маргините и Карагеоргиев. Районните обвинители не направили връзка между името на задържания при банкомата и подсъдимия Карагеоргиев в процеса срещу Маргините.
Още в началото на юни градският прокурор Николай Кокинов каза, че петимата лекари, изготвили експертизата на авера на Маргините, ще бъдат проверявани от прокуратурата. Трябваше да са изясни дали ли са те заключение, че той страда от исхемична болест и вярно ли е, че заболяването му пречи да участва в процеса? Кокинов тогава се зарече проверката да е готова до седмица. От заседанието в сряда (16 септември) обаче се разбра, че седмицата се точи вече над три месеца.
В крайна сметка очакванията, че след близо тригодишно отлагане делото отново ще бъде подновено от фазата, на която спря, и ще започне разпитът на свидетели, излязоха напразни. Задава се и нова серия от т. нар. знакови дела. Например срещу бизнесмена Марио Николов и неговата група за източването на САПАРД, срещу бившия изпълнителен директор на Кремиковци и президент на ЦСКА Александър Томов за източването на комбината и на клуба, делата за далаверите в пътния фонд и т.н.
Ако и те споделят съдбата на делото Маргини, значи наистина са знакови.

Facebook logo
Бъдете с нас и във