Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Зоната на здрача погълна профайлър №1 в МВР

Кадровите промени в МВР не подминаха и Института по психология, който е в структурата на министерството. Профайлър №1 във вътрешното ведомство комисар доц. д-р Неделчо Стойчев изненадващо беше освободен в понеделник (29 юли) от поста си на директор на института и беше преназначен в резервния щат. Не ми дадоха обяснение. Извикаха ме в този следобед и ми казаха, че ме пренасочват към друга длъжност, която не е в института. Най-вероятно ще попълвам резервния щат на МВР, потвърди по-късно и уволненият директор.


Освобождаването на Стойчев беше тайна дори и за ведомствения пресцентър. Ден по-късно служителите му все още не бяха в състояние да обяснят на какъв щат е преназначен психологът и какви са причините за свалянето му.


Според запознати освобождаването на Стойчев е свързано с тестовете, през които в момента преминават служителите от ГДБОП, преди да бъдат преназначени като агенти в ДАНС. Освен над въпроси от областта на математиката, логиката и пробващи общата им култура бившите антимафиоти се потят и над правописни задачки, морфология и синтаксис. Освен граматически умения служителите на ГДБОП ще доказват и лоялността си - този тест провеждат експертите от института, чийто началник до тази седмица беше Неделчо Стойчев.


Още по време на обсъждането на второ четене на промените в Закона за ДАНС в парламента през юни стана ясно, че бившите антимафиоти ще бъдат подложени на изследване с полиграф , или казано понародному - ще минат през детектора на лъжата. Шефът на правната дирекция на агенцията Ангел Реджаков тогава посочи, че това е задължителната процедура за всички кандидат-агенти , преди да бъдат назначени на работа. Представителите на агенцията бяха настоятелни, че тази процедура трябва да се спази и в случая с преназначаването на антимафиотите.


Депутатите тогава подкрепиха искането им, като записаха, че при сливането на двете структури трябва да се спазва процедурата за назначаване в ДАНС, така както е уточнена в правилника за прилагане на закона. Той предвижда служителите на ГДБОП да минават през тест за лоялност. Именно при него се използва детектор на лъжата. Два са основните въпроси, на които трябва да отговарят: имат ли връзка с чужди тайни служби и получавали ли са нерегламентирано пари. Докато дават отговорите на тези въпроси, антимафиотите ще бъдат включени към полиграф. Цедката включва още тест за наркотици според запознати.


Досегашният шеф на Института по психология към МВР го оглави през 2009 г., малко след като ГЕРБ спечели изборите. Комисар Стойчев и хората му се включиха в повечето от шумните акции на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. В личния актив на Стойчев има доста успешно разрешени случаи, сред които разкриването на димитровградски шахматист, който карал приятели да продават апартаментите си, вземал парите им и след като ги убивал, ги заривал в изкопани от самите тях гробове. Васко Изнасилвача, жертва на когото станаха седем жени в ж.к. Младост, също е разкрит след подробен и точен профил, направен от Стойчев.


Докато беше директор, профайлър №1 и колегите му успяха да пробият и Стойчо Стоев, посочен за един от убийците на Мирослава от Перник. Пред експертите Стоев си призна какво е станало и антимафиотите откриха тялото й. Последвалото съмнително самоубийство на Стоев обаче хвърли сянка върху работата на психолозите и постави под въпрос цялото разследване по случая. Стойчев и хората му участваха и в издирването на изчезнали деца от Добрич, в разговорите, довели до предаването на 27-годишния похитител Стефан Стефанов от случая Инвест банк в Сливен. Те активно се включиха и в разпита на групата за отвличания Наглите. На Стойчев се довери и нападателят на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, който разкри пред психолога причините, поради които реши да се нахвърли върху лидера на ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във