Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗЪЗНЕЩАТА ТЕМИДА ПАК ПРИВИКА ТОПЛОТО

И съхранените от лятото 15 - 16 градуса, укрили се в дебелите й стени, не спасиха във вторник (11 ноември) Съдебната палата от усещането за приближаващия студ. В деня, в който Темида привика отново Топлото, тръбите на централното отопление тук останаха ледени, въпреки водещата новина през почивните дни: че в понеделник пускат парното в София. В началото на седмицата се оказа, че има газ само за детските градини и за училищата, но не и за останалите сгради, сред които и Съдебната палата.
В една от залите със студени радиатори на втория етаж на зданието Втори състав на Софийския градски съд (СГС) даде ход на делото за безстопанственост срещу шестима бивши ръководители на столичната Топлофикация воглаве с Валентин Димитров-Вальо Топлото. Да припомним, че този процес от поредицата дела срещу бившия директор и компания бе отложено поради сигнал за бомба на 13 октомври тази година.
Сега такъв сигнал нямаше, така че на подсъдимата скамейка застанаха Топлото и членовете на борда на дружеството - Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев.
Прокуратурата в лицето на заместник градския прокурор Божидар Джамбазов ги обвини за безстопанственост в периода 2003-2006 година. Щетите за Топлофикация са около два милиона лева. Според обвинителните актове, прочетени за всеки поотделно, бившите началници на дружеството са подведени под съдебна отговорност за изразходване на огромна сума представителни пари.
Според обвинението левовете са харчени за представителни разходи, сключвани са излишни договори за горива и за рекламни материали. Разследването започна след одит на общината, който установи, че за сметка на Топлофикация Димитров е купил джет, лодка, джакузи, шампанско и други луксозни стоки.
Защитниците на подсъдимите поискаха от съда да не дава ход на делото и да се прекрати наказателното производство поради процесуални нарушения. А именно, че по време на досъдебното разследване са накърнени правата на част от подсъдимите, като не им е бил даден достъп до правна защита.
От името на защитата адвокат Людмил Рангелов обясни, че от 94-страничния обвинителен акт 21 страници са посветени на престъпления, свързани с договори за реклама. Тях обаче директорът на дружеството ги сключвал еднолично, това не засягало останалите обвиняеми и нямало нужда те да присъстват в залата. Според него никъде в обстоятелствената част на акта не се посочва, че останалите подсъдими (освен Валентин Димитров) имат отношение към това дело. Защитата обяви, че в обвинителния акт не е посочено точно кога и къде подсъдимите са се наговорили да извършат инкриминираните деяния, т. е. кога и къде са извършили престъплението, в което са обвинени - безстопанственост.
Смятам, че не сме ограничили правото на защита, защото всички обвиняеми са имали възможност своевременно да се запознаят с материалите по делото, реагира прокурорът Божидар Джамбазов.
Неочаквано за защитата юрисконсултът на сегашната Топлофикация внесе и граждански иск срещу Валентин Димитров и останалите хора от борда на директорите за щети в размер на 1 642 000 лева. Адвокатите поискаха половин час почивка, за да се запознаят с иска, след което настояха той да не се разглежда заедно с материалите по наказателното дело, което щяло да затрудни и без друго трудния процес.
Този път като никога обаче съдът не върна делото на прокуратурата за отстраняване на процесуалните нарушения и му даде ход. След кратка почивка магистратите оставиха без уважение исканията на защитата и приеха и гражданския иск на Топлофикация.
Може би защото съдията-докладчик по това дело Димитрина Ангелова си е спомнила за скандала, който предизвика с неособено обоснованото отлагане на делото срещу друга знакова фигура - Николай Методиев - Пилето. В началото на октомври Ангелова, която бе докладчик и по него, извика в съда 20 подсъдими, експерти и свидетели само за да им съобщи, че заради разминаване на две дати в обвинителния акт ще върне делото в прокуратурата.
Случаят привлече вниманието на Висшия съдебен съвет (ВСС), по чието настояване беше възложено на шефа на Софийския градски съд Светлин Михайлов да провери защо Ангелова е направила отлагането. Той обяснил действията на подчинената си с факта, че обвинителният акт срещу Пилето е 600 страници, а тя била ангажирана и с други тежки дела, (сред които и това срещу Валентин Димитров ). Затова Михайлов реши да не й налага наказание, а само издаде заповед да й се обърне внимание.
На излизане от съдебната зала прокурорът Божидар Джамбазов уточни, че в рамките на това дело става дума за три обвинения. Едното от тях се отнася до неправомерното изразходване на суми за представителни разходи. Не можем да приемем, че храни и напитки, за които за три години са похарчени близо половин милион лева, са нормален разход, каза той. Средствата били изразходвани за луксозни стоки като сини сирена и артишок. Според него тези разходи е трябвало да направят впечатление на съвета на директорите, за което и членовете му носели отговорност, а не само Топлото.
Второто обвинение е за закупуване на рекламни стоки. Според него имало големи разлики между пазарните им цени и цените, на които са били закупувани. Третото обвинение пък е за сключване на договори с фирми за събиране на пари от длъжници на дружеството, при положение че то има своя структура със същата функция. Според Джамбазов всеки един човек получава с редовното си извлечение информация дали дължи пари на Топлофикация, така че да се плащат милиони за подобно нещо било нередно. Според него това е направено, за да се получат комисиони.
Валентин Димитров вече бе осъден на първа инстанция на пет години затвор за нарушения на валутния режим. Делото срещу него за пране на пари и длъжностни престъпления все още не е влязло в съдебна фаза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във