Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Звезди в главите, сълзи в очите

Българинът явно е изкукал окончателно и не само не се движи напред към Европа, а дава на заден ход към времената, когато е бил подвластен на суеверията.
Сега все пак е по-различно - българинът вярва на това, което вещаят звездите, или, по-точно казано, на това, което предричат астролозите, колкото и то да е абсурдно.
Най-пресният пример в това отношение е паниката сред населението в Хасково по време на празниците заради предсказание на астролога Емил Лещански за унищожително земетресение в града навръх Великден. Мнозина от жителите, предимно живеещи по високите етажи на блоковете, предпочетоха да нощуват в колите си или да напуснат града на 18 срещу 19 април. Ако се съди по вестникарските публикации, психозата е обхванала не само Хасково, но и намиращия се на 50-ина километри Кърджали. Негови жители повярвали на внушенията за черен Великден и побързали да забегнат, като се запасили с дрехи и храна. За щастие хасковският апокалипсис не се състоя, поне засега.
Веднага след празниците по две радиостанции астрологът побърза да се извини на жителите в района за това, че ги е претоварил психологически и е нарушил спокойствието им. Но всуе.
Районната прокуратура в Хасково образува във вторник (21 април) досъдебно производство срещу астролога заради страховитите му предсказания, съобщи окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев. По-късно от прокуратурата добавиха, че са се самосезирали по публикации в печата, допълни районният прокурор в Хасково Иван Стоянов. Появиха се и съобщения, че досъдебното производство е образувано след сигнал на областния управител Райна Йовчева. Обвинението е по чл. 326 от Наказателния кодекс. Този член е записано буквално следното: Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.
Ако се стигне до съд и се окаже, че Лещански има чисто съдебно минало, то прокуратурата ще е длъжна да спази разпоредбите на НПК и да внесе производството по реда на чл.78а, т.е. освобождаване от наказателна отговорност. Така от астролога ще се търси само административна отговорност - глоба от 500 до 5000 лева. Притеснява ме, че хората в тези краища се занимават с други практики - с магьосничество, и ударът срещу мен е от тях, защити се Емил Лещански. Освен магьосниците астрологът побърза да намеси в скандала и политиката. Той заяви, че е обявен едва ли не за терорист номер 1, за да се оправдае държавата пред Евросъюза, че работи.
Между другото известната астроложка Алена в навечерието на Великден припомни, че същият човек вещаеше размирици в края на 2007 г., които щяха доведат до падането на правителството и предсрочни избори през януари 2008 г., на които ще спечели ГЕРБ. Кой знае защо обаче хората така и не се вслушаха в думите й, ако изобщо нейните предупреждения достигнаха до хасковлии. Но къде беше тогава и ГЕРБ да сезира прокуратурата?
Скандалният пророк заяви тези дни, че преди време предсказал земетресение в Харманли, но... то се случило в Афганистан. Сега, след прогнозата му за земетресението в Хасково, пак е имало трус, но той отново се случил в Афганистан. Не е ясно защо все още спи афганистанската прокуратура, защо не е подхванала нашенския оракул, че вместо да предупреждава афганистанците за трусовете плаши българските граждани.
Интересно ще е да се проследи как ще се развие досъдебното производство срещу скандалния пророк. Стига, разбира се, хасковските бизнесмени, които се заканиха да съдят Лещански, го направят. Интересно е и няма ли с какво друго да се занимава прокуратурата в Хасково, особено след сигналите на депутата Яне Янев срещу кмета на града...
Изглежда, е по-важно да разберем какво ще стане първо с набедения оракул. Ако всеки психясал хасковлия тръгне поотделно да съди Лещански, пророкът трябва или да прекара остатъка от живота си в затвора или да го разорят от глоби. Така най-неочаквано мехлем за душата на българина, болна от несправедливост, ще капне не отнякъде другаде, а от звездния мир...

Facebook logo
Бъдете с нас и във