Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Звездопад в МВР

Преди по-малко от месец вътрешният министър Цветан Цветанов смяташе въпроса за кадровите промени в МВР за нетолкова важен (справка - интервю за БТА от 21 юли), но ето, че те се очертават като най-същественото в работата му. Сега предстои да видим дали, както обеща в четвъртък (13 август), до 10 дни промените в ръководния състав на министерството ще станат окончателно ясни.
Явно МВР-шефът има амбицията да реши този проблем, преди да се захване с останалите. Бързината, с която кадрува, обаче някак не пасва с изказаната от него в същото интервю позиция, че е необходима промяна и в установения до момента модел за заемане на ръководни постове. Конкурсното начало е нещо положително, ако е съпроводено със съответната организация и са определени критерии, които подпомагат професионалната дейност, обяви той през юли.
Щеше да е прекрасно, ако за шеф на Столичната дирекция на МВР беше избран професионалист, преминал през ситото на конкурса, с оригинални идеи и концепция за работата на столичната полиция. Това обаче в случая не се оказа задължително условие, тъй като досегашният шеф на Криминална полиция в СДВР вече си е спечелил име на стопроцентов професионалист. В четвъртък (13 август), когато министър Цветанов представи новия директор на СДВР Валентин Йорданов, назначението му бе посрещнато с надежда.
Както е известно, бившият вече директор на СДВР комисар Николай Янев подаде оставка, тъй като одит на Сметната палата откри поредица от нарушения и пропуски във финансите на дирекцията. От проверката става ясно, че по времето на Янев са допуснати нарушения при управлението на бюджета на СДВР. Става въпрос за съществени пропуски в отчитането и анализа на приходи от договори за охрана, курсове и т.н. Освен това досегашният шеф на дирекцията е допуснал преразход по бюджетната сметка от 9 802 280 лв. поради слаба финансова дисциплина. Отделно одиторите от Сметната палата са установили, че има пропуски и в някои процедури за възлагане на обществени поръчки. А служителите на СДВР пък са получавали заплатите си на нередовни платежни бележки, в които е била посочвана само общата сума на основната заплата, без детайлизирана разбивка.
Новият шеф Йорданов обеща, че ще има промени в организацията на движението в столицата по отношение на паркирането, движението със несъобразена скорост и дейността на КАТ. Приоритети в работата на СДВР ще бъдат борбата с наркоразпространението и с конвенционалната престъпност, обеща той.
Вътрешният министър е поставил задача на СДВР и по отношение на икономическата престъпност. Голяма част от фирмите са регистрирани в столицата и тук се извършват повечето от ДДС-измамите, заяви той при представянето на Йорданов. Ден преди това, в сряда (12 август), той подхвърли тезата, че досегашната власт умишлено не е работила за пресичане на контрабандата на горива, и съобщи за протичаща операция на МВР, Агенция Митници и НАП срещу 16 фирми, занимаващи се с внос и търговия на горива.
Подробности по тази новина даде назначеният на 12 август генерален комисар на МВР Калин Георгиев - другото ново лице в ръководството на ведомството, който смени на този пост досегашния титуляр Павлин Димитров. Той пък от своя страна ще стане заместник-министър в екипа на Цветанов.
Ексшефът на Главна дирекция Криминална полиция Георгиев е ченге от кариерата, преминало специализация в академията на ФБР Куонтико, и вече е бил началник на сектор Контрабанда и престъпления в икономиката и финансовата система. Той разкри, че МВР работи по три престъпни схеми за контрабанда на горива, вече е образувано и едно досъдебно производство в тази връзка. При съвместната операция на МВР и на други институции е била затворена складова база за петролни продукти край София. От началото на операцията няма нито една цистерна на малки фирми вносители, с изключение на големите фирми, която да е преминала границата, отбеляза новият генерален комисар на МВР. Това може би е показателен факт за това как стоят нещата, обобщи той.
Шестнайсетте фирми са селектирани по метода анализ на риска, поясни Калин Георгиев. В затворената вече база са намерени над 60 т асфалт-лак, над 21 т разредител за битум, 529 000 л бензин, 49 000 л дизел, над 212 т тежко гориво и над 50 т маслен концентрат. Акцията е била пазена в тайна, а разследването продължава. Според уточненията на министър Цветанов от тази дейност престъпниците са спечелили по около 400 000 лв. на месец. За миналата година печалбата им е била около 12 млн. лева.
От полето на полицейските реализации вътрешният шеф пак скокна във вихъра на кадровия кадрил и обяви, че от 13 август е освободен и директора на Института по психология към МВР Калин Гайдаров. До назначаването на нов шеф временно тази длъжност ще изпълнява Неделчо Стойчев, който също е доказан професионалист. Така само за два дни в МВР бяха направени четири кадрови промени. Да припомним, че още при встъпването си в длъжност Цветанов отстрани заместник генералния комисар на МВР Минко Брайков, който изкара на този пост само шест месеца.
Ако амбицията на МВР-шефа е да подмени и 28-те ръководители на областни дирекции, значи в следващите две седмици вместо така характерния за този сезон звездопад ще наблюдаваме истински дъжд от падащи директорски фуражки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във