Параграф22 Daily

§22 Новини

10 години затвор за длъжностно присвояване на над 1,5 млн. лв.

Върховния касационен съд (ВКС), II н. о., окончателно потвърди осъждането и наложените наказания на подсъдимия В. Б. за извършено от него длъжностно присвояване по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП).

В хода на разследването за обезпечаване на предвиденото в закона наказание „конфискация на налично имущество“ с определение на съда е било допуснато обезпечение чрез налагането на възбрана на шест недвижими имота на В. Б., както и запор на 100 равни дяла от капитала на търговско дружество.

След проведено съдебно производство подсъдимият е признат за виновен по повдигнатото му обвинение. На В. Б. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от десет години, което да се изтърпи при първоначален строг режим, „конфискация“ на четири поземлени имота, един товарен автомобил, един лек автомобил и 100 равни дружествени дяла, всеки от които с номинална стойност от по 100 лв., от капитала на търговско дружество, както и лишаване от правото да заема материално-отчетническа длъжност в публично учреждение или търговско дружество или да бъде управител на търговско дружество за срок от три години.

В периода от 21 януари 2013 г. до 2 юли 2013 г., в София, подсъдимият В. Б., при условията на продължавано престъпление – с 42 деяния, в качеството си на длъжностно лице – „Ръководител транспорт“ в „С.“ ООД, е присвоил чужди вещи – горива (бензин и дизел) на обща стойност 1 558 669,85 лева, собственост на „С.” ООД, поверени му да ги пази и управлява.

Длъжностното присвояване е извършено, като В. Б. се е разпоредил с горивото след получаването му, като го насочил за разтоварване извън търговската база за получаването му и го е претоварвал и предавал на асфалтовата база на „А.” ЕООД на други четири лица, които са го продавали. За улесняване на длъжностното присвояване е извършено и друго престъпление, за което по закон не се предвижда по-тежко наказание, а именно престъпление по чл. 311, ал. 1 от НК - в София подсъдимият, в качеството си на длъжностно лице в „С.“ ООД и в кръга на службата си е съставял официални документи – международни товарителници, в които удостоверил неверни обстоятелства, подписвайки се, че стоките са получени, с цел да бъдат използвани тези документи като доказателство за тия обстоятелства.

Длъжностното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Решението на ВКС е окончателно. СГП незабавно предприе действия в изпълнение на наложеното наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 години и „лишаване от право“ за срок от 3 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във