Параграф22 Daily

§22 Новини

10 месеца условно за бизнесдама, опитала да получи 348 000 лева от еврофондовете за неизградена къща за гости

Окръжен съд – Монтана одобри споразумение между Окръжна прокуратура – Монтана и защитата на обвиняемата Д. И. С., за наказание 10 месеца „Лишаване от свобода“ условно за представени от нея неверни сведения пред Държавен фонд „Земеделие“ с цел да получи неправомерно 348 000 лева от Европейските фондове.

На 15 октомври 2015 г. в Монтана 42 годишната Д. И. С. като търговец – ЕТ „Б. Д. И. представила в Държавен фонд „Земеделие“ неверни сведения: Количествено-стойностна сметка за изграден в Берковица обект  „Къща за гости Е.“, Разрешително за въвеждане в експлоатация на обекта, Приемо-предавателен протокол между строителя и инвеститора за всички извършени строително-монтажни работи, Удостоверение за категоризация на обект и  Декларация, че цялата инвестиция е завършена в одобрения срок – 15.09.2015 г., без реално да има изграден обект и да съществуват такива документи, сочи Булнюс.

При проверка експертите на ДФ“ Земеделие“ установили, че представените документи са неверни и по случая било образувано досъдебно производство. Пред съда Д.  И. С. – с висше образование и неосъждана, се призна за виновна, че  представила неверни сведения пред ДФ „Земеделие“, за да получи средства в размер на 348 000 лева от Европейските фондове по мярка 311 – „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия“ и заяви, че доброволно подписва споразумение за наказание 10 месеца „Лишаване от свобода“ с 3 години изпитателен срок. От престъплението не са  настъпили имуществени вреди. Съдът възложи разноските, направени на досъдебното производство  за графологична и строителна експертизи - 915.93 лева, да бъдат платени от Д. И. С. по сметка на Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Монтана.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във