Параграф22 Daily

§22 Новини

10 наркотрафиканти и четирима полицаи са убити при едночасова престрелка в Северно Мексико

Десет заподозрени членове на наркокартел и четирима полицаи са убити при престрелка в мексиканско градче близо до границата с САЩ, дни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп повиши двустранното напрежение, като заяви, че ще определи картелите за терористи, съобщава NBC.

Правителството на северния щат Коауила заяви, че държавната полиция се е сблъскала с група тежко въоръжени, возещи се в пикапи в малкия град Вила Юнион, на около 40 мили югозападно от граничния град Пиедрас Неграс.

Губернаторът на Коауила, Мигел Анхел Рикелме коментира, че държавата е действала "решително" за справяне с поддръжниците на картелите. Четирима полицаи бяха убити, а шестима бяха ранени, обяснява той. Боевете продължават повече от час, допълва Рикелме.

Престрелката е в седмица, в коятопрезидентът Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че няма да приеме чужда намеса в Мексико за елииниране на престъпни банди, след коментарите на Тръмп.

Лопес Обрадор обясни, че Мексико ще се справи с проблема, повторено от Рикелме пред репортери. "Не мисля, че Мексико има нужда от намеса. Мисля, че Мексико има нужда от сътрудничество", заяви губернаторът Рикелме, чиято партия е в опозиция на Лопес Обрадор. "Убедени сме, че държавата има силата да се справи с престъпниците."

В интервю, излъчено във вторник, Тръмп заяви, че планира да определи картелите като терористични организации, което предизвиква опасения, че този ход може да послужи като прелюдия към опити на САЩ да се намесят едностранно в Мексико.

Генералният прокурор на САЩ Уилям Бар трябва да посети Мексико следващата седмица, за да обсъди сътрудничеството в областта на сигурността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във