Параграф22 Daily

§22 Новини

100 милиарда долара от фонда за борба с пандемията в САЩ са били откраднати

Сикрет сървис на САЩ твърди, че поне 100 милиарда долара от програмите, създадени в помощ на бизнеса и безработните американци заради пандемията от коронавирус, са били откраднати, съобщи Ройтерс. Парите са част от план на стойност 2 трлн. долара, който трябваше да спаси икономиката на САЩ.

Рой Дотсън, национален координатор на службата за разследването на измами в условията на пандемия, заяви пред агенцията, че оценката се основава на данни от Сикрет сървис и министерството на труда и администрацията за малък бизнес. Той заяви, че открадната сума е 3% от 3,4 трилиона долара, предназначени за помощи.

Според агенцията, цитирана от БГНЕС, по-голямата част от сумата е била открадната в резултат на измами с обезщетения за безработица. Министерството на труда съобщи, че е възможно неправомерно да са били изплатени обезщетения за безработица на стойност около 87 млрд. долара, като голяма част от сумата вероятно е била получена чрез измама.

Тайните служби са конфискували над 1,2 млрд. долара в рамките на разследване на измами с помощи за безработица и заеми. Конгресът на САЩ прие окончателно спасителния план на Байдън.

По данни на агенцията във всеки щат се водят над 900 наказателни разследвания на измами, свързани с пандемията, като вече са арестувани над 100 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във