Параграф22 Daily

§22 Новини

108 млн. лв. от здравни вноски изчезнали от сметка в БНБ

Председателят на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер алармира, че 108 млн. лв., натрупани от здравни вноски, са изчезнали между 1 януари и 31 март от сметката на НЗОК в БНБ. Джафер обясни, че никой не знае какво е станало с тези пари, а НЗОК разчита на тях за бюджета си за 2013 г.


Толкова ще бъде и дефицитът в края на годината и касата няма да може да се разплати напълно с доставчиците на медицински услуги без актуализация на бюджета си, каквато не се очаква. Значи предишните управляващи са харчили парите за здраве за каквото решат, а ние сега трябва да се чудим откъде да търсим средства, коментира Джафер.


Те не са в наличност по сметката, тъй като по закон касата може да получава по нея 1/12 от бюджета си всеки месец. Затова от НАП превели по-малко пари от вноски за определен период. Най-вероятно в края на годината ще се отчете сума над плана, но тогава няма да има време да се изхарчи.


Сред вариантите е дефицитът на касата да бъде прехвърлен за 2014 г., а бюджетът й тогава да бъде увеличен с нужните средства, за да се разплати с болници и лекари за стари дейности. Това обаче ще задълбочи задлъжнялостта на медицинските заведения.


През 2010 г. от ГЕРБ национализираха 1.4 млрд. лв. от осигурителни вноски, които бяха натрупани като резерв на касата за финансиране на бъдещи реформи. Парите влязоха в общия бюджет и не е ясно за какво са харчени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във