Параграф22 Daily

§22 Новини

109 са войниците на САЩ с мозъчни травми след ударите на Иран

Броят на американските войници, страдащи от травматични мозъчни наранявания (TBI) след атака на Иран срещу американска база в Ирак през януари, се е увеличил до 109, съобщава ВВС. Цифрата е значително увеличение от първоначалните 64 пострадали, съобщени от Пентагона. Близо 70% от пострадалите са се върнали към своите задължения, добави Пентагонът в своето изявление.

Нарастващият брой случаи са резултат от лека форма на нараняване, което означава, че за симптомите отнема време, за да се проявят, заяви Пентагонът на пресконференция през януари. Републиканецът Джони Ернст призова за повече отговори в понеделник. "Жизненоважно е да имаме план за лечение". "Призовах Пентагона да гарантира безопасността и грижите за нашите разгърнати сили, които могат да бъдат изложени на взривни наранявания в Ирак".

Миналия месец президентът Тръмп омаловажи травмите, когато беше попитан за въздействието на атаката. "Чух, че имат главоболие и още няколко неща, но бих казал и мога да съобщя, не е много сериозно", коментира той. На въпрос за възможни TBI той отговори: "Не ги считам за много сериозни наранявания спрямо други наранявания, които съм виждал."

Според американските военни TBI са често срещани във военни зони. Най-честата причина е взрив, пише Центърът за мозъчни травми на отбраната и ветераните на САЩ. Те се класифицират като леки, умерени, тежки или проникващи. Лекият TBI е известен също като сътресение и може да бъде причинено от "атмосферно свръхналягане, последвано от вакуум".

Според американското правителство, над 400 000 войници са диагностицирани с TBI от 2000 г. насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във