Параграф22 Daily

§22 Новини

11 месеца затвор за пиян и дрогиран шофьор

Пиян и дрогиран шофьор е осъден на 11 месеца затвор и е наказан с 200 лева глоба и 2 години без право да управлява МПС. Подсъдимият Д.Г. се е признал за виновен за управление на лек автомобил след употреба на алкохол и наркотици и се е споразумял с Районна прокуратура – Кюстендил.

На 13.11.2019 г. четиридесетгодишният Д.Г. управлявал лек автомобил м. „Рено“ в с. Николичевци, област Кюстендил. Обстоятелството, че водачът се намирал под влияние на употребените по-рано алкохол и наркотични вещества, довело до недобра преценка на пътната обстановка, намалена концентрация и координация на движенията.

Вследствие на движение с превишена скорост, Г. изгубил контрол върху превозното средство, което се отклонило и се блъснало в железобетонен стълб от електропреносната мрежа на тротоара. В резултат на удара водачът получил редица телесни увреждания, причинили разстройство на здравето, временно опасно за живота - нараняване, проникващо в черепната кухина, счупване на челюст, трайно затрудняване на движенията на врата. Мъжът изпаднал в безпомощно състояние в автомобила си, съпроводено с обилно кръвотечение от получените травматични наранявания.

Силният шум от удара бил чут от живеещи наоколо съселяни на пострадалия, които подали сигнал на телефон за спешни повиквания 112. Д.Г. бил транспортиран до болнично заведение, където му била оказана медицинска помощ.

По делото са били назначени експертизи, които констатирали наличие на 2.04 промила алкохол в кръвта на водача, както и специфичен метаболит, доказващ употреба на наркотично вещество, съдържащо тетрахидроканабинол. Водачът е бил привлечен към наказателна отговорност за извършените от него престъпни деяния.

След приключване на досъдебното производство делото е било внесено в съда с обвинителен акт.

В съдебно заседание между Районна прокуратура – Кюстендил и защитата на подсъдимия Д.Г. е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. Наложеното му наказание е единадесет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок, глоба в размер на двеста лева, както и две години лишаване от право да управлява МПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във