Параграф22 Daily

§22 Новини

110 милиона глоби към КАТ не са платени от санкционираните, съобщава МВР

Шофьорски глоби за 109 003 332 лева по влезли в сила наказателни постановления, фишове и електронни фишове не са платени на КАТ от 2016 година насам. Данните съобщи вътрешният министър Младен Маринов в отговор на въпрос от депутатката от “Воля” Боряна Георгиева.

Министър Варинов обясни още, че от 2016 г. насам компютърната система с наказателната дейност на “Пътна полиция” е свързана с Информационна система “Събиране” на Националната агенция по приходите (НАП). Оттогава всички глоби, които не са платени в дадения по закона срок, се изпращат автоматично за принудително изпълнение в приходната агенция. Средно годишно сумата е към 25-26 млн. лв. и се отнася за около 320 000 наказателни постановления, фишове и електронни фишове на КАТ. Колко от тези пари обаче са били събрани принудително от НАП, в МВР не знаят, затова Маринов съветва депутатката да пита финансовият министър Владислав Горанов, отговорен за НАП.

Депутатката е попитала и кога в патрулките на КАТ ще има ПОС-терминали за плащане на глобите. Маринов й отговаря, че това ще стане скоро, защото от декември м. г. МВР има сключен договор и предстои неговото изпълнение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във