Параграф22 Daily

§22 Новини

12 000 евро в кабинета на митническия шеф, още 6000 лева - в дрехите му

Върховна касационна прокуратура (ВКП) образува досъдебно производство на 26 януари срещу началника на Митница – Свиленград Тодор Караиванов (временно изпълняващ длъжността) за престъплението „подкуп”. При задържането снощи той е оказал съпротива, информират и от пресцентъра на Прокуратурата.

С постановление на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров делото е разпределено за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийска градска прокуратура (СГП) и ДАНС. Разпитани са множество свидетели, прокуратурата е поискала и получила от Окръжен съд – Хасково разрешения за претърсване, обиск и освидетелстване.

Вчера в продължение на 30-40 минути Караиванов е получил два подкупа, първият в размер на 600 лв., вторият в размер на 600 евро, е установено от разследващите. След получаване на втория подкуп, началникът на митницата е задържан на местопрестъплението. При задържането същият е оказал съпротива. Извършено е претърсване в кабинета на Караиванов в сградата на митницата, където е открит приетият подкуп в размер на 600 лв. и още над 12 000 евро. В жилището на Караиванов са открити 6000 лв (във връхните му дрехи) и три чувала с митнически документи (оригинали и копия).

Предстои привличането на Караиванов като обвиняем и задържането му до 72 часа с прокурорско постановление, както и внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение. Следствените действия продължават и към момента. Действията на Специализираното звено за борба с корупцията бяха високо оценени в последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във