Параграф22 Daily

§22 Новини

12 години затвор за умишлено убийство наложи Окръжен съд – Бургас

Наказание от 12 г. лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване наложи Окръжен съд – Бургас на Даниел Димитров, съобщиха от регионалната магистратура. Той бе признат за виновен в това, че на 5 ноември 2013 г., в Бургас, умишлено е умъртвил възрастен мъж, като му причинил черепно-мозъчна травма. Окръжен съд – Бургас разгледа делото по реда на съкратеното съдебно следствие след като подсъдимият призна фактите в обвинителния акт и даде съгласие доказателствата, събрани в досъдебното производство, да бъдат използвани при постановяване на присъдата, без да се събират такива в съдебното следствие. По този ред е постановено наказанието му като първоначално определеното 18 години лишаване от свобода е намалено с 1/3 и е наложено 12 години лишаване от свобода. Според обвинителния акт Димитров и пострадалият живеели в един блок и се познавали, като възрастният мъж от време навреме му давал пари назаем.

На 4 ноември 2013 г. вечерта пострадалият седял на пейка пред блока. Около 23 ч. при него отишъл подсъдимият, който бил изпил преди това известно количество алкохол у дома си. Държавното обвинение посочва, че в продължение на няколко часа двамата употребили значително количество алкохол. Повлияни от него те си разменили реплики, включително на висок тон. Малко преди 2 ч. на 5 ноември 2013 г. повлиян от алкохола и разправията между тях, подсъдимият ударил с ръка възрастния мъж и той паднал на земята до пейката. Там Димитров нанесъл още удари с юмрук по лицето и главата на пострадалия, а той извикал няколко пъти за помощ.След като престанал да мърда, подсъдимият преустановил ударите. Съседи чули виковете на пострадалия и съобщили за случващото се на тел. 112. Подсъдимият седял на пейката, когато пристигнали служителите на реда, но след като му се представили, побягнал. Пристигналият фелдшер от ЦМСП – Бургас, установил, че пострадалият е починал.

В последната си дума пред съда Димитров заяви днес, че не знае защо е станало така, но предполага, че пострадалият го е обидил с думи. Той твърди, че нямал умисъл в действията си.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Бургас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във