Параграф22 Weekly

§22 Новини

120 000 акта на битова престъпност през 2013

Приет е докладът на МВР, свързан с дългосрочни мерки, които целят устойчив ефект и противодействие на т.нар. битовата престъпност, съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседанието на кабинета днес. "Отделя се основно внимание на проблема с битовата престъпност защото той е най-масов. За миналата година има регистрирани 120 000 престъпления, които попадат в тази категория, като имаме сравнително високо ниво и т.нар латентна престъпност - голяма част от престъпленията не са регистрирани.


Освен тази масовост отчитаме и че това са стотици хиляди български граждани и техните семейства, които са пострадали от този вид престъпления, понесли са финансови и материални щети, нарушени са гражданските и човешките им права, понесли са страдания", допълни той.


Считаме, че противодействието на битовата престъпност, което сме заявявали, трябва да бъде приоритет и да бъде във фокуса на МВР", подчерта Йовчев.


В доклада са посочени мерки, които са предприети до момента, тъй като трябваше да реагираме на това явление незабавно. Тук е посочена организацията на патрулната дейност, организация на оперативно-издирвателната, това, че работим по създаването на ефективна контролна среда, както и мерките, които са свързани в промяна в организация на дейността на Жандармерията, специализираните полицейски сили и това, че е възможно оттук нататък те да изпълняват задачи, които са свързани с охрана на обществения ред и противодействие на престъпността, това, което до момента не беше факт. Силите, които изпратихме в тази полицейска операция в местата с концентрация на битова престъпност, ще продължат да изпълняват същите функции, заключи министър Цветлин Йовчев .

Facebook logo
Бъдете с нас и във