Параграф22 Weekly

§22 Новини

120 арестувани и пет бързи производства в Пловдив

Кметът на Пловдив издал заповед за прекратяване на проявата едва в 15:00 ч., след овладяването на възникналата ситуация от органите на МВР

Шестима души са пострадали при сблъсъците на протестиращите с полицията в Пловдив в защита на Карловската Куршум джамия, съобщиха от Центъра по спешна помощ в града.


На пострадалите е направен пълен медицински преглед. Шестимата пациенти са приети в болнично заведение, казаха още от Спешна помощ.


Две момчета са с тежки рани по главите, след като са удряни с палки от полицаите при сблъсъка с тях. Едно от момчетата е дало тениската си, за да бъде превързан приятелят му и раните му са били промити с кислородна вода. Има и едно момиче, което е с кървяща рана, в предната горна част на главата. Самото момиче коментира, че е било ударено от полицаи


В същото време Прокуратурата съобщи, че във връзка с проведените протестни шествия в Пловдив на 14 февруари 2014 г. и ескалиралото напрежение, обвинението е предприело следните действия: Образувани са 5 бързи полицейски производства по чл. 325 (хулиганство), чл. 165 (престъпление против изповеданието), чл. 131 (телесна повреда) от НК; Образувани са 2 досъдебни производства по чл. 325 (хулиганство) и чл. 216 (унищожаване и повреждане на имущество) от НК; Образувана е преписка срещу лице по престъпление по чл. 164 (ксенофобска проява) от НК.


В опазване на обществения ред са участвали 207 полицейски служители и 50 служители на жандармерията. В районните полицейски управления на Пловдив са отведени общо 120 лица за проверка на съпричастността им към извършените правонарушения.


След установяване, че протестът излиза извън рамките на разрешените места за провеждането му (протестиращите са се насочили към Джумая Джамия и Генералното консулство на Република Турция в гр. Пловдив), полицията е поискала от кмета на града да предприеме действия с искане за незабавно прекратяване на шествието, съобразно правомощията му по Закона за събранията, митингите и манифестациите. Подобни действия не са били предприети от Иван Тотев, кмет на Пловдив. Той е издал заповед за прекратяване на проявата едва в 15:00 ч., след овладяването на възникналата ситуация от органите на МВР."

Facebook logo
Бъдете с нас и във