Параграф22 Daily

§22 Новини

124 генерали и адмирали от запаса се притесниха за здравето на Байдън

Американски военни на действителна служба и експерти нарекоха писмото на 124 пенсионирани генерали и адмирали, които поставиха под въпрос физическите способности на американския президент Джо Байдън, както и резултатите от президентските избори през 2020 г., антидемократично.

Гост-професорът и бивш полковник от американската армия Джейфри Маккосланд заяви в сряда вечерта пред вестник "Хъфингтън пост", че съобщението е "много лош пример за ерозия на военно-цивилните отношения в САЩ, които са крайъгълният камък на демокрацията". Според него е опасно военните да участват в „открито антидемократични кампании, насочени към ревизия на резултатите от честни избори“, което създава опасен прецедент, цитира ТАСС.

Както отбелязва вестник "Политико", писмото на пенсионерите "алармира военните в Пентагона с грубия си тон и използването на позицията на генералите и адмиралите на страната за разпространение на дезинформация". Американските военни обаче не коментират официално публикацията.

Текстът на отвореното писмо твърди, че САЩ са в дълбока опасност, тъй като страната „се бори повече от всякога да оцелее от основаването си през 1776 г.. Това е конфликт между поддръжници на социализма и марксизма и поддръжници на конституционната свобода", се казва в текста на обръщението. „Без честни избори, които точно отразяват волята на гражданите, нашата конституционна република е загубена", сочат запасняците.

Според авторите на манифеста, Федералното бюро за разследване и Върховният съд трябва да действат бързо и да не пренебрегват изборните нередности, „както направиха през 2020 г.“. Текстът на писмото също така критикува настоящата администрация за изграждане на отношения с Китай и опит за договаряне на иранска ядрена програма.

Според пенсионерите военни „психическото и физическото състояние на главнокомандващия (президента на САЩ) не трябва да се пренебрегват“. „Той трябва да може бързо да взема правилните решения в областта на националната сигурност, денем или нощем“, се казва още в текста.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във