Параграф22 Daily

§22 Новини

Главсекът на МВР стяга чета помощници

Ролята на главния секретар на вътрешното ведомство Светозар Лазаров в пряката оперативна дейност на МВР нараства неимоверно, става ясно от трескавото попълване на свободните щатове в четата му от оперативни помощници. От средата на юли досега министерството е обявило два конкурса за избор на старши оперативни помощници към професионалист № 1.


В първия със заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев са обявени 4 вакантни места за старши помощници на Лазаров, които трябва да бъдат назначени към щата на ръководството на МВР. Специфичните изисквания за тях са да притежават висше образование с минимална образователно-квалификационна степен магистър. Предпочитани са завършилите вишисти в областта на сигурността и отбраната. Допускат се обаче и магистри от социалните, стопански и правни науки, хуманитаристи и инженери. В професионално направление са желани спецове по национална сигурност, военно дело, право, администрация и управление, история и археология, социални дейности, икономика, обществени комуникации и информационни науки.


Очаква се кандидатите да са здрави, да не страдат от психични заболявания, да имат достъп до класифицирана информация на ниво Строго секретно или пък да отговарят на уславията за получаването му. Професионалното ръководство на МВР изисква от кандидатите да притежават оперативна способност и умения за анализ и синтез на информация, планиране на дейностите по приоритети и предлагане на решения.


Конкурсната програма протича в три етапа- изследване на интелектуалните способности на кандидатите, психологично изследване в Института по психология на МВР и заключително интервю. Срокът за провеждане на процедурата по избора на старши оперативни помощници на главния секретар е шест месеца от обявяването на конкурса.


На юлския изпит за тази длъжност са се явили осем кандидати, които фигурират в протоколите от изпитите не с имената си , а с входящия номер на заявлението си. На първо място комисията е класирала кандидат № 21587, който е получил общо 78 точки от трите изпитни етапа. Одобреният четвърти мераклия за длъжността пък е изкарал общо 61,5 точки на изпитите. Най-зле от осемте препитани е бил кандидат № 21575 с бал 37,75.


Любопитен факт от този конкурс е, че IQ-то на явилите се осем кандидати варира от 100 до 131 точки. Куриозното е, че класираният на първо място № 21587 е с IQ 117, а кандидатът №21767, който е с най-висок коефициент на интелигентност 131 не е сред избраните щастливци да носят чантата на главния секретар, и е резерва, в случай че някой се откаже.


Вторият конкурс, обявен през август, е за нови двама старши оперативни помощници ( категория Б - комисар) на главсека на МВР. Изискванията към тях са същите, до конкурса са допуснати осем мераклии. Всички те са се явили на 21 август в Института по психология на МВР на ул. Балша, с по две химикалки, пишещи в тъмносин цвят, за да бъдат подложени на тест за интелектуалните им способности. Резултатите от изпита все още не са обявени.


Длъжността оперативен помощник на главния секретар се роди през 2001 г., когато из коридорите на МВР се развяваше черното кожено манто на тогавашния професионалист № 1 ген. Бойко Борисов. За тази позиция той си избра кадровика Цветан Цветанов, който успя от сержант да стигне до висините на ръководството в МВР по онова време и да носи куфарчето на Борисов, по думите на червената Татяна Дончева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във