Параграф22 Daily

§22 Новини

13 години затвор за Райфъла

13 години затвор получи пловдивският бизнесмен Атанас Червенков - Райфъла като поръчител на покушението срещу Аргир Гяуров и на подпалването на колите на бившия депутат Антоний Йорданов. Съучастникът на Райфъла Веселин Загорчев получи от състава на съда 12 години затвор, а другите обвиняеми Симеон Генов и Бисер Романов по пет години. Васил Василев ще остане зад решетките за 4 години и половина, сочи БНР.

Червенков е обвинен като поръчител на деянията, а останалите подсъдими са в различни роли на подбудители, извършители и помагачи. Прокуратурата заяви, че няма да протестира присъдите, а съпругата на Червенков – Евелина, обяви, че адвокатите му ще обжалват съдебното решение пред Апелативния съд.

Апелативният съд веднъж вече върна една 13-годишна присъда на Райфъла заради различни процесуални нарушения. Окръжният съд с председател Екатерина Роглекова издаде нова присъда със същия размер. Собственикът на медицински център Аргир Гяуров ще получи 50 хил. лева обезщетение за нанесените му вреди. За Антоний Йорданов е присъдено обезщетение от 6800 лева за изгорелите автомобили.

Гяуров беше намушкан няколко пъти с нож през февруари, 2014 година, но оживя след покушението. Така основното обвинение срещу Райфъла и останалите е за опит за убийство, което не е било извършено по независещи от тях причини.

Присъдите могат да бъдат обжалвани в 14-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във