Параграф22 Daily

§22 Новини

13,3 млн. къса цигари задържаха митнически служители при проверка на влизащ през ГКПП Кулата камион

На 6 май тази година, на входящо трасе на ГКПП Кулата, на база метода "анализ на риска", митнически служители селектират за проверка товарен автомобил с българска регистрация, идващ от Гърция. Според транспортните документи в товара се превозват „бягаща пътека и части“ за получател в България. Камионът е пломбиран с гръцка митническа пломба, целяща да заблуди проверяващите, че стоката е без общностен статут и пътува под митнически режим. Представена е и транзитна декларация на хартия, за която - при проверка в митническата информационна система, инспекторите установяват, че не регистрирана, т. е. такъв документ не съществува.

При извършена физическа проверка митническите служители констатират, че само малка част от кашоните в близост до вратата на товарния отсек съдържат възглавници, а останалите са с цигари марка “Davidoff” без бандерол. Задържани са общо 13 300 000 къса или 665 000 кутии, разпределени в 1330 кашона.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница София под надзора на Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич. Деянието е квалифицирано по чл. 234, ал. 3, т. 3, вр. чл. 234, ал. 1 от НК. Разследване продължава под надзора на прокуратурата.

Задържаното количество е рекордно при случаите, установени от митническите органи на границата с Гърция за последните десет години, както и най-голямото, открито на българска граница от 2018 г. насам.

Пазарната стойност на задържаните нелегални цигари е 3 657 500 лева, като само дължимият акциз възлиза на 2 364 075 лева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във