Параграф22 Weekly

§22 Новини

Мир и берекет, и с рушвет напред

За седма поредна година след приемането ни в Европейския съюз Брюксел не се уморява да вади на бял свят най-кирливата ни риза. Корупцията обаче дотолкова се е сраснала с живота ни, че не е възможно просто да я смъкнем от себе си и да я хвърлим в коша за боклук. Докладът на Европейската комисия за корупцията у нас освен всичко друго ни показва и че рушветът и подкупът вече са част от манталитета ни, а не са само негативно явление, което може да бъде изкоренено.


Според библията Бог сътворил света, като работил активно шест дни и използвал още един за почивка. Оттогава числото седем е натоварено с богат смисъл и се нарежда сред сакралните библейски числа. То много често изразява завършеност на процеса. Например Бог наредил на израилтяните седем дни да обикалят Йерихон, а на седмия ден да го обиколят седем пъти.


У нас числото седем, в контекста на постоянните препоръки на ЕС в областта на борбата с корупцията, също говори за една завършеност на процеса. Надеждата обаче не свети пред нас, нито виждаме новия път, по който да тръгнем пречистени. Изглежда, всичко това се вижда отдалече и не е случайно, че в доклада си за България Европейската комисия заяви, че усилията в борбата с корупцията на високо ниво са формални и не са се променили значително от присъединяването на страната ни към ЕС през 2007 година.


За седем години стана ясно, че европейските препоръки за ефективност в борбата с рушвета предизвикват чувство на срам и гняв най-вече сред гражданското общество у нас, докато политическият елит всеки път се почесва разсеяно по ухото. Той се е разположил удобно на високия етаж, далеч от очите на данъкоплатците, където мъдри най-вече как да напълни черната партийна каса и да отваря вратички в законите за лобистки и корупционни практики.


Политическият елит отново се почеса по ухото и след този доклад. Макар че в него за първи път Европейската комисия визира най-големия виновник за състоянието на антикорупционната среда в България и препоръча депутатите да приемат свой етичен кодекс и да работят по него. Както се и очакваше, искането на ЕК не срещна взаимност в средите на нашенските народни представители. Единствено заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева коментира препоръката, но от изявлението й стана ясно, че предложението на еврокомисарите няма как да се реализира. "Не е невъзможно да има такъв кодекс, но ако той се приеме, би станал нормативен акт. А нормите на етиката, на морала затова са такива, защото са неписани правила и не са облечени в стилистиката и в изписването на правните норми", заяви Цачева.


Логично е депутатът Цачева да скача срещу каквато и да е писана етична норма, определяща нравствения периметър на действие на всеки български депутат и последствията от изпълнението му. Какво друго може да се очаква от народните представители, които и досега не спазват неписаните етични норми?! Що се отнася до предложението на ЕК, то има своите основания и не за първи път този въпрос се подлага на обсъждане в обществото. В края на миналата година Общественият съвет към специализираната комисия, която разработваше новия изборен кодекс, предложи нов етичен кодекс на политиците да определя и тона в предизборните кампании. Съветът предложи да се напише отделен кодекс и правилата му да служат за саморегулация за политиците. От съвета уточниха, че новият етичен кодекс може да служи и като модел на поведение за новите и неопитни субекти на политическата сцена.


Становището на Обществения съвет беше подписано и изпратено на депутатите, но и до ден-днешен няма обратна реакция. В становището изрично беше подчертано, че написването на кодекса и определянето на конкретните разпоредби в него не е работа само на външни експерти или дори на отделна парламентарна комисия. В това трябва да се впрегнат усилията на цялата политическа класа, стана ясно при обсъждането на идеята.


Липсата на реакция по повод на предложението на съвета, и особено по повод аналогичното искане на Европейската комисия очевидно означава, че статуквото на антикорупционната среда е удобно за политическия елит. И няма сила, която да го промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във