Параграф22 Weekly

§22 Новини

Войната на справките

Фронтът срещу бившия вътрешен министър и вицепремиер в правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов се разраства лавинообразно. А в битката със свои аргументи се включват и известни, и нови лица. Словесната война стартира в началото на седмицата с размяна на обвинения между Цветанов и политическия му опонент Делян Пеевски, депутат от ДПС, и засегна главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Борислав Сарафов.


В края на седмицата напрежението между обвинител №1 и бившия вътрешен министър, който напоследък е сред основните обекти на няколко прокурорски разследвания, обаче рязко се покачи. След като Цветанов обвини Цацаров, че е прикрил преписка за престъпление, извършено от Сарафов, в окото на урагана попадна и шефът на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев. Главният прокурор спомена името му като гарант за истинността на справка на ДАНС, доказваща, че в агенцията не е открит уличаващ документ срещу заместник главния прокурор Борислав Сарафов.


Въпреки че се бе зарекъл да не влиза в спор с бившия вътрешен министър и след като бе публикувана позицията му по скандала, в четвъртък (13 февруари) обвинител №1 Сотир Цацаров все пак даде изявление в защита на заместника си. Преди заседанието на ВСС главният прокурор показа пред журналисти официално писмо, подписано от председателя на ДАНС Владимир Писанчев. Писмото е било получено в сряда (12 февруари). "Уважаеми господин главен прокурор, във връзка с Ваше писмо, входящ номер и прочие, в Дирекция ПОП ДАНС, бивша ГДБОП, е извършена проверка, от която не е установено наличие на справка или друг документ, касаещи извършени престъпления от Борислав Сарафов", прочете от писмото Цацаров. Според него атаката срещу заместника му има своето обяснение. "Много е удобно да бъде отстрелян, защото Борислав Сарафов е двигателят на разследвания, които са свързани както с енергетиката, така и срещу лица с имунитет или с вече свален имунитет, и защото отстрелването му в този момент цели блокирането именно на тези разследвания. На хората, които имат такива цели, ще кажа ясно - това няма да стане. Борислав Сарафов продължава и ще продължава да бъде мой заместник", заяви твърдо Цацаров.


На свой ред клиентът на прокуратурата Цветан Цветанов, който трябваше да се яви в четвъртък на заседание на Софийския градски съд по дело срещу него, отвърна на удара. Той продължи да твърди, че съществува справка за Сарафов, но този път замеси в скандала името на бившия главен прокурор Борис Велчев."Има справка, която е изготвена от ГДБОП и е постъпила в Министерството на вътрешните работи. Тя е изпратена до главния прокурор на България по компетентност и мога да ви дам пълна гаранция, защото аз съм сложил подписа си, когато съм изпращал тази справка", заяви Цветанов. Той уточни, че документът е от 2012 г., когато му е било докладвано за случая.


И докато очерталите се лагери търсят още пробойни в защитните валове на противника с гръмката фраза "Нека истината да излезе, пък ако ще и светът да се срути", в битката се хвърли небезизвестният бос на групата "Килърите" Петър Стоянов - Сумиста . По ирония на съдбата човекът, който го прати зад решетките, вече е негов колега по съдба и търка подсъдимата скамейка. На заседание на Апелативния съд във Варна по повод протеста на Сумиста срещу доживотната му присъда той разкри шокиращи факти, отнасящи се до ролята на Цветанов в процеса му. Стоянов припомни първата си среща с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, организирана, преди да бъде обвинен за убийството на Юри Галев. "В деня на убийството на Юри Галев, по една щастлива случайност, аз бях извикан от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в присъствието на Станимир Флоров и популярния певец Веселин Маринов в "Гранд хотел Варна", където ми бе предложено да помагам на тях и тяхната партия. Помощта, която искаха от мене, знаейки за близостта ми с президента Георги Първанов, беше аз да бъда техен троянски кон, като им разясня и им дам повече информация за зараждащото се движение на президента Първанов "АБВ". Отказах им! И помолих повече да не ми се обаждат и да не ме занимават. Срещата беше организирана чрез Митко Каратиста. Когато за първи път споделях това, аз знаех с каква мощ и ресурс разполагат управлението на ГЕРБ, споменатите лица и конкретно лицето Цветан Генчев Цветанов. Това дело бе образувано с цел да ми бъде затворена устата", заяви в съда Сумиста.


Прави впечатление, че анти -Цветановият фронт се разгръща и войната на справките набира сила в навечерието на предстоящата конференция на ГЕРБ този уикенд. Форумът ще трябва да реши каква ще бъде съдбата на заместник-председателя на партията Цветан Цветанов. Въпросът е дали ще видим действителен сблъсък на "добрите" и "лошите" ченгета в ГЕРБ, или всичко ще е театър, който ще завърши и с прошка на финала. Със сигурност обаче битката на Цветанов с прокуратурата продължава и обещава интересно развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във