Параграф22 Weekly

§22 Новини

Алименти

Бизнесменът Пламен Стоянов, който бе арестуван през 2010 г. по време на спецакцията "Октопод" заедно с брат си Йордан, съди България за 85 млн. евро в Страсбург. Новината дойде в ранните часове в петък (14 февруари), ден на влюбените и празник на св. Трифон Зарезан. Така вместо стакан врачанска горчивка всички ние, почтените данъкоплатци, ще изпием до дъно една чаша горчилка на цена от 85 млн. евро, извадени от нашия джоб.


Това е възможно благодарение на държавните стожери в лицето на МВР и прокуратурата. Разбира се, вината им не е толкова голяма, колкото на политиците. По стара българска традиция, в стремежа си за повече власт, те не пропускат юнашката да яхат силовите структури, сякаш празнуват свети Валентин целогодишно.


В случая горчивата чаша е забъркана от бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. В продължение на четири години той обяздваше съдебната система, давайки воля на желанието си да я притежава. Трябва да му се признае ентусиазмът и постоянството в тази обсебваща любов. Благодарение на нея братята Пламен и Йордан Стоянови, известни като Дамбовците, станаха основни герои в делото "Октопод".


За чест на държавното обвинение то не се съгласи с представените от Цветан Цветановото МВР доказателства за вината на Дамбовците. Първоначално те бяха гръмко нарочени, че са източили металургичния комбинат "Кремиковци". Тези твърдения обаче не издържаха проверката и отпаднаха. Стигна се до трагикомичната за МВР ситуация, като няма за какво друго Стоянов да бъде обвинен за противозаконно съхранение на три тигъра. Върховният касационен съд обаче го оправда окончателно.


Случаят е показателен за политическия натиск върху силовите структури у нас. Властта обаче е временна. Прелъстени и изоставени, по навик структурите се приготвят в очакване на следващите... ездачи. А после ние плащаме алиментите за незаконната им любов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във