Параграф22 Weekly

§22 Новини

Властова амнезия по делото "Батко и братко"

Възможно ли е министър по еврофондовете да не знае защо Брюксел спира изплащането на огромната сума от 165 млн. евро по две предприсъединителни програми - ИСПА и ФАР?! Къса министерска памет демонстрира членът на кабинета "Станишев" Меглена Плугчиева, която обезсмисли поредното заседание по делото в Софийския градски съд срещу тогавашния шеф на фонд "Републиканска пътна инфраструктура"Веселин Георгиев. Процесът, популярен с наименованието "Батко и братко", се влачи на първа инстанция вече шест години, включително и заради рестарта му след оттеглянето на Георги Колев при избора му за председател на Върховния административен съд. Веселин Георгиев е обвинен в престъпление по служба, тъй като е възложил обществени поръчки за 120 млн. лв. на фирми на братята си Бойко и Емил.


Повторните разпити на свидетелите се оказват по-безсмислени, отколкото първите, а и едва ли някой е очаквал друго. За близо два часа разпит бившият вицепремиер, отговарящ за еврофондовете - Меглена Плугчиева, не намери ни най-малка причина да се търси отговорност на Веселин Георгиев за станалото. Сегашната ни посланичка в Швейцария не знаела скандалът да е допринесъл за спирането на парите от Брюксел и да е нанесъл щета на България, въпреки че институциите в Брюксел твърдяха точно обратното. Плугчиева се хвана за дипломатичния език на Европейската комисия, която констатирала като цяло пропуски в управлението на системите за контрол на трите програми - ИСПА, ФАР и САПАРД. Но посочените сигнали за корупция не били за конкретни случаи и изобщо реакциите на Еврокомисията били общи. Единствените конкретни забележки дошли от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и са свързани с програмата САПАРД.


Безочието на Плугчиева стигна дотам да внушава, че в Брюксел едва ли не са се объркали. Европейската комисия се влияела от публикациите в медиите, свързани с корупция при ползването на еврофондовете, но тя не се интересувала много от тези публикации, тъй като до април 2008 г. била само посланик в Германия. В добавка ексминистърката взе да хвали пътния фонд, който бил създаден по препоръки на Брюксел, за да контролира как се харчат европейските пари. В крайна сметка резултатът от разпита се оказа самолетна разходка на Плугчиева от Швейцария до България, която държавата ще осребри чрез цената на билета - 270 евро.


Далеч по-паметлива от Плугчиева беше бившата министърка по европейските въпроси Гергана Паси. В предишното съдебно заседание именно тя насочи съда към Плугчиева и изрази негодуванието си от съдебната система. Паси се изненада, че процесът още продължава, и заяви, че очакванията на Брюксел да има резултати по делата с обществен интерес очевидно са напразни. Според нея скандалът с Пътната агенция е бил предмет на коментари по време на срещите с европартньорите ни и те очаквали присъди. Гергана Паси беше категорична, че замразяването на еврофондовете е станало точно заради аферата "Батко и братко". Именно тя е довела и до написване на Закона за конфликт на интереси.


Подобни свидетелства не могат обаче да обърнат процеса, ако съдът, прокуратурата и защитата мислят само за едно: да го приключат в полза на подсъдимия. След като Плугчиева обслужи изцяло защитната теза на Веселин Георгиев и на адвокатите му, съдът и прокуратурата се възползваха от ситуацията и се отказаха да призоват за разпит други трима министри в кабинета "Станишев" - Пламен Орешарски, Петър Мутафчиев и Асен Гагаузов. Трябвало да бъде разпитан обаче посланикът ни в Русия Бойко Коцев, а него не успяват да го призоват вече за трето поредно заседание. Коцев бил сега на олимпиадата в Сочи, което няма как да е тайна. Но съдът го търсил на адрес в Белгия. Ако тръгнат да търсят Коцев в Сочи за следващото заседание на 27 март, той със сигурност вече няма да е там, а вероятно ще е в Москва.


За съдия като Петя Крънчева, която е начело на състава сега, тупането на топката на едно място не е проблем. Тепърва ще се разглежда изисканата от финансовото министерство информация за кореспонденция с Европейската комисия във връзка с разкритията в Пътния фонд. Нещо, което трябваше отдавна да е направено с оглед на риска тази кореспонденция вече да е прочистена. Показателно е недоволството на едно от вещите лица - Тодорка Велева, която е превела публикации от чужди медии, показващи, че аферата в Пътния фонд е повлияла негативно на имиджа на България. След няколкото поредни отлагания жената си направи отвод, тъй като бие напразно път от Ахтопол до София. За да й запуши устата, съдът разпореди да й платят 340 лева хонорар и за разноски. Тези пари й се полагат, но също ще бъдат покрити от данъкоплатеца - за имитация на съдебен процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във