Параграф22 Weekly

§22 Новини

Голямото прощаване с "Малкия Октопод"

В края на следващата седмица изтича срокът, в който Софийската градска прокуратура трябва да се произнесе ще го бъде ли т.нар. дело "Малък Октопод", или не. Както е известно обвиняеми в него са бившата барета и ексъветник в ДАНС Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, адвокатът Николай Велков и братята Пламен и Йордан Стоянови, известни като Дамбовците.


През февруари 2010 г. те и още петнадесетина души бяха арестувани при шумна акция на МВР, наречена по тогавашния маниера на вътрешното ведомство "Октопод". По-късно делото е разделено на две. Бившата барета, Хамстера, адвокат Велков и Дамбовците бяха нарочени за данъчни престъпления, за пране на пари и за източване на комбината "Кремиковци". Това именно разследване беше отделено от "Октопод"-а и наречено "Малък Октопод".


В голямото разследване, което се води на първа инстанция в Софийския градски съд, основна фигура продължава да е Алексей Петров, в компанията на Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов, Кирил Топалов и бившия прокурор Цеко Йорданов. В този вид "Октопод"-ът е срещу организирана престъпна група, която се е занимавала с рекет и изнудване.


Разследването на прокуратурата по Малкия Октопод - за извършени данъчни престъпления, пране на пари и източване на металургичния комбинат, обаче от четири години не е помръднало и с една крачка. В същото време Наказателнопроцесуалният кодекс бе променен през август 2013 г. така, че беше върнато правото на обвиняемите да искат делото им да бъде разгледано в съда, ако прокуратурата не внесе обвинителния акт в срок. Според поправката в НПК изключение от тази норма се прави само по разследвания за убийства, където вечният обвиняем остава.


Промяната свърши идеална работа на петимата от делото "Малък Октопод", които веднага поискаха или то да бъде внесено в съда, или обвиненията срещу тях да бъдат свалени. Конкретното им желание беше делото да се разгледа в Специализирания наказателен съд, в чиято компетентност са процесите за организирани престъпни групи. През есента миналата година спецсъдът изиска материалите от разследването на Софийската градска прокуратура два пъти, но СГП не реагира. Стигна се дотам, че през октомври съдът предостави на държавното обвинение избор между няколко варианта, за да излезе с чест от задънената улица - да внесе делото с обвинителен акт, да прекрати разследването и да снеме обвиненията, да предложи административни глоби или да постигне споразумения с обвиняемите. Срокът, в който СГП трябваше да избере как да постъпи, изтече в края на януари тази година и отново нямаше реакция. Така в крайна сметка инициативата мина в ръцете на обвиняемите от "Малък Октопод" и те вече очакват в края на февруари най-сетне прокуратурата да оттегли твърденията си и разследването да бъде прекратено. Разбира се, това може да се случи, ако държавното обвинение отново остана безмълвно. А всички прогнози сочат, че ще се случи именно това, тъй като досега не са извършени никакви процесуално-следствени действия, които да докажат каквото и да е данъчно престъпление, пране на пари или действия за източването на "Кремиковци".


В същото време, въпреки бездействието на прокуратурата по тези обвинения, запорите върху фирмите и имуществата на петимата разследвани остават валидни. Банковите им сметки са блокирани, а имотите им са запорирани от Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. В края на четирите безплодни години за разследването един от обвиняемите в "Малък Октопод" Пламен Стоянов се закани да осъди България в Страсбург за 85 млн. евро. В жалбата му до Европейския съд, която е над 100 страници, са описани всички действия на правителството на ГЕРБ, на МВР и на прокуратурата от 2010 г. насам. Жалбата е изпратена преди три години и съдът в Страсбург е решил да разгледа делото като пилотно. Международно призната компания е извършила одит на щетите и на пропуснатите ползи, в резултат на което е формирана и огромното за нашите представи числа за искано обезщетение.


Не върви на добро и делото "Октопод" (големия), което се гледа в Софийския градски съд. На заседанието в началото на януари Алексей Петров получи разрешение да пътува зад граница, за да се лекува - магистратите прецениха, че той винаги се е явявал на заседанията и няма опасност да се укрие. В същинската си част делото продължава да буксува и изобщо не се развива според логиката на обвиненията. Голяма част от разпитаните по него свидетели дадоха показания в полза на подсъдимите Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов. Тези свидетелства няма как да не се отразят от съдебния състав при определяне на бъдещите присъди на групата и нищо чудно отново да станем свидетели на поредното провалено дело за прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във