Параграф22 Weekly

§22 Новини

Присъединително

Крим се присъедини към Руската федерация и вече се появиха и първите нашенци, желаещи да присъединят родината към други държави. Във Фейсбук например се появи предложение България да се слее с Княжество Монако. Само за един ден идеята се сдоби с повече от 5000 последователи.


Съществуват някои исторически и съвременни аналогии, които дават знак, че подобен блян има някакъв шанс, макар и минимален, да се осъществи. Първата просто се набива на очи - Крим е полуостров, какъвто е и Балканският, където по някаква историческа прищявка се намираме и ние. Значи и ние, както кримляните, имаме твърда почва под краката, за да скочим нависоко към мечтите си.


С оглед на искането за присъединяване на България към Княжество Монако очевидно е обаче, че кримляните са облагодетелствани от географското местоположение на техния полуостров. За тях не бе трудно да заспят като украинци и да се събудят като руснаци.


За разлика от нас. По силата на гените и лошото географско разположение българи заспиваме и такива ще се събуждаме. Само Бербатов може да осъмне като гражданин на Монако.


Сигурно щеше да ни бъде по-лесно, ако помнехме какво е сторил Кубрат от рода Дуло. Той обединил българите северно от Кавказ и Черно море, за да създаде могъщия племенен съюз Стара Велика България. Образователната ни система обаче не търпи такива глупости като притчата за колчана със стрели и Кубратовите завети към синовете му. Благодарение на това нашият национален идеал вече е еднопосочният самолетен билет - примерно в западна посока. И на прага на Терминал-2 се питаме за какво беше целият зор да се съединява Княжество България с Източна Румелия?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във