Параграф22 Weekly

§22 Новини

Ялови били 80 сигнала за конфликт на интереси

Народното събрание прие в сряда (19 март) на първо четене два законопроекта за промени в Закона за конфликт на интереси - единият са внесли депутати от левицата, а автор на другия е Министерският съвет. Промените са по-скоро козметични по отношение на контрола върху хората с власт в държавата. Основно става дума за реорганизация на специалната комисия, която трябва да следи за такива конфликти. Тя се прослави най-вече покрай тефтерчето на бившия си шеф Филип Златанов и с начина, по който той е "оправял" или "удрял" хора. Затова и в двете предложения за изменение на закона сега се предвижда засилване на колективното начало в работата на комисията и въвеждане на гаранции, че занапред председателят й няма да може да взима еднолични решения за движението на преписките и за сроковете за произнасяне по тях, нито пък да получава указания кое дело как трябва да се реши.


Приемането на поправките в закона ще отпуши и друг проблем: ще бъде попълнен съставът на петчленния орган. Сега Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) работи в орязан състав, защото двама нейни членове за добро или за лошо я напуснаха - експредседателят Филип Златанов стана обвиняем, а Сабрие Сапунджиева вече е заместник-министър на правосъдието. Така в момента в комисията работят трима души, които гледат да приключат максимално бързо цели камари преписки, залежали в КПУКИ от времето на Филип Златанов. Освен това сигналите не спират да пристигат: само за първите два месеца от началото на 2014 г. са постъпили нови 69 сигнала за конфликт на интереси.


Странното обаче е, че от всичките вече над 80 приключени преписки от началото на годината в нито едно решение не се установява наличие на конфликт на интереси. Всички производства приключват с отказ. Не е вярно, има едно производство, по което сме установили наличие на конфликт на интереси, но то още не е качено на сайта, скача в отбрана и.д. шефът на комисията Николай Николов. И не приема оценката, че е трагично в една държава, в която властимащите дори не крият, че уреждат любовниците си с обществени поръчки или назначават на държавна служба целия си род, да е "разкрит" само един конфликт на интереси.


Вината за тази тъжна статистика обаче съвсем не може да се търси само в комисията. Основната "заслуга" е на калпавия закон, който вероятно съвсем умишлено е написан така, че да не работи. По-лошото е, че точно с тези промени, които в момента са внесени и се дискутират в Народното събрание, ситуацията надали ще се промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във