Параграф22 Weekly

§22 Новини

Обсъждането на НК - много плява и смях в залата

Както предсказахме в предишния брой (на 14 март 2014 г.) на "Параграф 22", общественото обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс се оказа една безвкусна - разбирай безрезултатна каша. Повече от 40 неправителствени и работодателски организации и синдикати изпратиха тази седмица свои представители в Зала 6 на НДК на форум, посветен на този норматив. Процедурата беше утвърдена предварително от парламентарната правна комисия по предложение на правосъдното министерство. Обещаната публичност беше подчертана с предаване на живо на дебатите в интернет страниците на ведомството и на Народното събрание. Обществено обсъждане всъщност изобщо нямаше, а отредените за всеки участник 15 минути за изказване поставиха под съмнение дори направената от ораторите язвителна констатация, че става въпрос само за обществено "изслушване".


Много от участниците в обсъждането очевидно се съмняваха в намеренията на управляващите да реформират за добро основния наказателен закон. Тон зададе Николай Колев -Босия, който пръв грабна микрофона с декларация, че... напуска обсъждането. Босия настоя за цялостна реформа на съдебната система, което изисква далеч по-широк кръг промени в законодателството. Настоявайки за създаване на постоянна кръгла маса по въпросите на съдебната реформа, той окачестви проекта като "недоносче", което не може да бъде подкрепено. Хората от "Движение Промена" пък поискаха проектът да бъде върнат за обосновка, съответстваща на изискванията на Закона за нормативните актове.


Адвокат Емилия Недева изрази с основание недоволство от списъка с темите, по които участниците да се изкажат в рамките на 15 минути. Организаторите се оправдаха, че те са подредени според заявките за изказвания, но крайният резултат се оформи като плачевен. Оказа се, че Общата част на Наказателния кодекс, която е основата на наказателното законодателство, изобщо няма да бъде обсъждана. Включените в списъка видове престъпления от Особената част на кодекса пък не покриваха и една десета от нейното съдържание. Повечето участници просто недоволстваха от отделни наказателни състави, свързани със сферата на дейност, от която си вадят хляба. Така се стигна до подмятания, че проблемът на наказателното право не са "правата на костенурките". Поводът бе, че представителите на всевъзможните сдружения за защита на правата на животните изпратили 230 становища по документа.


На упрека, че форумът е просто една самореклама на авторите и вносителите на законопроекта, водещият обсъждането, радиожурналистът Кирил Вълчев , отвърна с откровено... безхаберие. Според него не трябвало да се задълбава в правни дискусии, понеже много от участниците "сигурно не разбирали за какво става дума", а това обсъждане нямало никаква легитимност. "Просто си обсъждаме", поясни радиоводещият, чието юридическо образование не личеше по нищо. Юридическият дебат щял да се състои през юни, за когато е насрочено второто обсъждане. То е замислено като концептуално и с участието основно на магистрати. Далеч преди да се е състояло обаче, то вече изглежда безсмислено на фона на изразеното вече изцяло отрицателно становище на наказателната колегия на Върховния касационен съд. На практика тогава проектът ще бъде дозакопан и представянето му в Народното събрание ще стане безсмислено.


Отчитайки абсолютно формално присъствие, правосъдният министър Зинаида Златанова и председателят на парламентарната правна комисия Метин Казак минаха с общи приказки и не можаха да скрият досадата си от ставащото. Единственият резултат от участието им беше мъглявото обещание на Казак към правната комисия да бъде създаден постоянен орган за обсъждане на проекта, но това едва ли ще се случи. Ръководителят на работната група за създаването на кодекса проф. Александър Стойнов пък почти не си направи труда да отбива атаките. И защо да го прави, щом хората, с които е работил, се изпокриха?


Стойнов посочи все пак три основни момента в проекта, които смята за важни. Той изтъкна като негово достойнство запазването на единното понятие за престъпление, вместо дискутираното в последните години разделяне на сегашните наказателни състави на престъпления и простъпки. Същата е оценката му и за запазването на наказателната отговорност само за физическите лица, вместо тя да се разпростре и върху юридическите. Относно отмяната на доживотния затвор без право на замяна професорът приведе като довод единодушието между участвалите в работната група прокурори и съдии, че това наказание трябва да отпадне от кодекса.


Въпросите, които останаха извън общественото обсъждане обаче, са най-важните. То изобщо не стигна до ключовия проблем със законните способи за избягване на наказателна отговорност. А именно те правят от закона врата в полето. Целенасоченото проваляне на досъдебните производства от разследващите органи и порочната оценка на доказателствата от съда се случват благодарение на нормативно уредени възможности за това. По тези въпроси обаче по-голямата част от т. нар. граждански сектор е съвършено неадекватен и вместо да атакува статуквото, направо го бетонира.


 


 


Теми, които се откроиха
Защита срещу домашно насилиеДомашното насилие да бъде преследвано като престъпление от общ характер, да се криминализира неспазването на родителски права, фактическото съжителство с лице под 16 години, както и всички форми на сексуално насилие в рамките на семейството. Това поискаха на висок глас някои от участниците в обсъждането. Темата доминира в медиите напоследък, те са заляни с абсурдни резултати от "изследвания" на домашното насилие в България. Според тях българските мъже са абсолютни садисти и изверги, а почти всички жени у нас са малтретирани от половинките си. Обратният резултат на подобни гнусни манипулации е този, че за домашното насилие над мъжете(основно психическо)никой не говори. Истеричната кампания с тиражирането на подобни манипулации се открои особено грозно в искането на "Асоциация Анимус" мъжете да бъдат признати за домашни насилници по закон и този закон да е Наказателният кодекс. Според представителка на асоциацията най-големият недостатък на Закона за защита от домашно насилие бил, че е "полово неутрален". Членките на "Анимус" обаче си траят, че въпреки този законов неутралитет, българските съдилища са наложили напълно противозаконна и брутално тероризираща мъжете съдебна практика. А със Закона за защита от домашно насилие се злоупотребява масово, за да бъдат лишавани бащи от родителски права.

Осигурителна измамаМерките срещу неплащането на вноски за пенсионно и здравно осигуряване, както се и очаква, срещнаха съпротивата на работодателските организации. Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев настоя, че общественото и здравното осигуряване са права, а не задължения, каквото е плащането на данъци. Затова нямало основание да се въвежда еднакъв режим на наказателни санкции. "Ако това се случи, всички министри ще са за затвора. Особено Симеон Дянков, който не превеждаше в продължение на години дължимите осигурителни вноски в бюджета на осигурителите. Не може отговорността да е само за работодателя, защото работниците обикновено са съучастници, а често и подбудители. Това българско изобретение под синдикален натиск ще доведе дотам, че у нас да не остане жив работодател", заяви Данев. Той беше подкрепен и от представителя на Асоциацията на индустриалния капитал, според когото криминализирането на неплащането и укриването на осигурителни вноски може да се изроди в рекет срещу работодателите, включително и чрез мръсни номера от техни конкуренти. Според асоциацията и сега има механизъм за санкции на тези, които не плащат вноски: укриването на данък е престъпление, за което има наказание. А укриеш ли данък, укриваш и осигуровка. Не било ясно и кой е пострадалият от осигурителните измами - НОИ, НЗОК, работодателят или работникът.Срещу доводите на работодателите скочиха обаче както неправителствени сдружения, така и представителят на социалното министерство. Според тях плащането на осигуровки е не само право, но и задължение, а навсякъде в Европа има такива санкции и в повечето случаи те са вписани в наказателния закон. Тази позиция беше подкрепена и от проф. Стойнов, който поясни, че квалификацията на деянието е "осигурителна измама, а измамата е стар правен институт". Той отхвърли и аргумента на работодателите, че в много случаи неплащането на осигурителни вноски ставало не умишлено, а по непредпазливост. "Всички видове измами се извършват при пряк умисъл, тук непредпазливост не може да има", поясни Стойнов.

Престъпления, свързани с наркотицитеСтъпките и кампаниите в някои развити страни за легализиране на леката дрога очевидно окуражават поддръжниците й у нас. Те се обявяват категорично срещу отпадането на категорията "маловажност" при определянето на наказателната отговорност за притежание на минимални количества наркотични вещества. Според тях в Европа се вървяло към частично декриминализиране на такива деяния, а у нас тепърва се въвеждала засилена наказателна репресия. Така се размивала разликата между притежатели и разпространители, което отклонявало вниманието от наркодилърите.

Престъпления против интелектуалната собственостАсоциациите на музикалните продуценти и на радио- и телевизионните оператори поискаха единодушно засилване на наказателната отговорност за кражба на интелектуална собственост и съответно - въвеждане на по-тежки и по-ефективни наказателни състави. Според тях в работната група по проекта за НК не е имало нито един експерт в тази област, което е довело и до структурно объркване в подредбата на тези състави - вместо да бъдат разположени в глава "Престъпления срещу собствеността", те били оставени в главата за престъпленията срещу правата на човека. От Съюза на българските художници пък се обявиха срещу наказателното преследване срещу творци, които не спазват изискванията, свързани с регистриране и сертифициране на творбите.

Престъпления срещу правосъдиетоПореден израз на недоволство от липсата на ефективни санкции за магистрати даде гражданското движение "Бъдеще за Русе". Категоричната теза на неговите представители е, че корупцията в съдебната система произтича от безнаказаните огромни възможности за произволна преценка на магистратите относно наказателноправни категории, свързани със субективни изживявания на дееца - умисъл, непредпазливост, цел на деянието. Съдиите масово лъжели в актовете си, разчитайки на липсата на текстове, които да пробият пазещия ги от наказателно преследване функционален имунитет. "Съдията не можел да лъже ли?! Лъжат в актовете си, потвърждавайки неистини и затаявайки истини. И въз основа на тези лъжи постановяват крайни престъпни актове. На практика в НК няма никакви текстове, които да санкционират престъпленията, извършени от магистрати", заяви представителят на "Бъдеще за Русе".

Престъпления срещу длъжностни лицаПредвидената в проекта за НК засилена наказателна отговорност за извършители на престъпления срещу длъжностни лица не удовлетворява лекарите и полицаите. Българският лекарски съюз настоява медицинските лица да не бъдат приравнявани на длъжностни лица, а да се ползват със засилена защита. Същото искат и полицейските синдикати, според които приравняването на служителите на МВР към държавните служители ще доведе до снижаване на специалната им наказателноправна защита. Синдикалистите в силовото ведомство държат тази защита да бъде от най-висока степен, каквато е предвидена за магистрати, за съдебни изпълнители, за данъчни и митнически служител, за медицински лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във