Параграф22 Weekly

§22 Новини

Иновативно

Една новина от Страната на изгряващото слънце е поредното доказателство за иновативното мислене на обитателите на тази далечна за нас земя. Тази седмица стана известно, че японската мафия "Якудза " вече разполага със свой официален интернет сайт и с корпоративен химн. Нововъведението е дело на най-голямата мафиотска групировка в страната "Ямагути-гуми", която преди това пусна на пазара и свое списание. Разположената в Кобе "Ямагути-гуми" е една от най-богатите организации в Япония, която прави пари от рекет, от хазарт, от секс индустрия, от търговия с оръжие, с наркотици, с недвижими имоти, строителство. Начело на групировката стои Кенъити Синода, който има една-единствена шестгодишна присъда и тя е за незаконно притежание на оръжие.


Очевидно е, че между нашата и японската мафия има много прилики. Дрога, секс, оръжие, строителство, недвижими имоти, хазарт - все области, които са сред предпочитаните и от нашенските мафиоти. Плюс контрабанда.


Де юре "Якудза " обаче не е извън закона и се радва на почит в Страната на изгряващото слънце. А японските власти водят на подробен отчет всяка групировка и правят списъци на членовете им.


У нас МВР и прокуратурата също постоянно правят списъци. Но все пак има разлики, макар и неуловими. Тук мафията също не е извън закона. Но де факто все се правят шумни операции и съдебни процеси срещу организираната престъпност, от които тя излиза все по-организирана и невинна. Тукашните подземни босове най-често са мъртви. Ако са живи, са с чисто съдебно минало, или ако са минали през съд, са оправдани. Примери - колкото щеш.


Японските мафиоти се радват на уважение и са популярни герои от манга-комиксите. Нашенските пък са герои в телевизионни сериали и жълти предавания. Тукашните обаче са с едни гърди пред японските: там си имат сайт, а нашите - държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във