Параграф22 Weekly

§22 Новини

Раздвоение

Онзи ден в блока ни дойде инспектор от пожарната. Той разби вратите на балконите по общите части, за да си осигури достъп до тях.След това мина по етажите и състави акт на всеки собственик, който е сложил решетка пред апартамента си. Решетките пречели на огнеборците да ползват крановете в случай на пожар, каза инспекторът.


Той хич и не се поинтересува какво има зад таблата, където трябва да се намират противопожарните средства. Още в зората на демокрацията, когато се нанесохме в блока, тези клетки зееха празни, защото някой вече беше откраднал шланговете и всички метални чаркове. После ни маркучи видяхме повече, ни се мерна инспектор.


В деня, когато ми връчиха акта с предписание да махна решетките, столичната полиция предупреди гражданите да вземат мерки за обезопасяването на вратите и прозорците на домовете си, така че максимално да затруднят крадците. Идвало време на отпуски, хората се втурвали да пътуват, а домовете им оставали без надзор. Да сме внимавали за непознати, които влизали в сградите, защото крадците събирали информация по всякакви начини, рекоха от полицията.


Аз лично съм склонен да вярвам, че около инспектора от пожарната всичко е наред, въпреки че настоява да си махна решетката. Вярвам също така и на усилията на МВР да се пребори с битовата престъпност. Мерките на министерството включват и превенцията, каквато е всяко обезопасително съоръжение пред входните врати. А също така и съветът да не споменаваме във Фейсбук, че заминаваме някъде. Крадците имат уши, очи и лаптопи, твърди МВР.


Действията на служителите му обаче ми причиниха шизофренно раздвоение. "Махай решетката, нарушител!", чувам вътрешен глас. Друг на минутата вика: "Обезопаси дома си, затрудни крадците!" И така с часове. Най-накрая заковах вратата на жилището и заминах. Стигнах до клиниката на Четвърти километър и там си останах. Докато възстановя вътрешния си баланс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във