Параграф22 Weekly

§22 Новини

Тъмнина около къртицата в МВР

Дирекцията "Вътрешна сигурност" все още не е приключила проверката за изтичане на информация от МВР, която разпореди вътрешният министър Цветлин Йовчев. Поводът за нея бе разпространена в медиите справка от ДАНС, засягаща разработка за общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев и неговите контакти. В сряда (23 април) от МВР заявиха за "Параграф 22", че проверката продължава и най-вероятно ще приключи в срока, оповестен преди Великденските празници от МВР-шефа Цветлин Йовчев. Тогава след заседание на парламентарната комисия "Вътрешна сигурност и обществен ред" Йовчев обеща, че до десетина-петнайсет дни най-късно ще има резултат от проверката за изтичане на информация от МВР. По време на изслушването му в комисията е било изяснено, че ДАНС е информирала МВР за разработката, а някой от министерството е изнесъл справката, след което тя се появи в информационен сайт. МВР шефът разкри, че вече има заподозрени служители на министерството, както и версии, по които се работи.


В справката са описани накратко контактите на Алексиев с Гриша Ганчев, с оръжейния бос и собственик на футболния Локомотив (София) Николай Гигов, с банкерите Петя Славова и Цеко Минев, с Георги Кадиев от БСП, с бизнесмена, работещ в сферата на транспорта Миролюб Столарски, с шефа на "Канал 3" Любомир Минчев и с политици от ГЕРБ. Публикуването на справката веднага предизвика скандал и логични въпроси, подслушвани ли са били лицата, с които Алексиев е контактувал. Депутатът от БСП Георги Кадиев дори отправи подобно питане към парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Шефът на комисията Димитър Дъбов опроверга слуховете и уточни, че посочените в документа лица не са подслушвани, а агентите само са установили, че Алексиев е контактувал с тях. Лицата не са били обект за прилагане на специални разузнавателни средства, категоричен бе Дъбов.


Разследването на "Вътрешна сигурност", изглежда, не върви по желания от министъра план, тъй като се точи близо месец. Първоначално съмненията за теч на секретна информация сочеха към ДАНС, тъй като справката е подготвена там. Шефът на комисията за СРС Димитър Дъбов обаче разсея това подозрение, като разкри, че след изготвянето на информацията с гриф "поверително" тя е била изпратена на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. След това той е резолирал справката да отиде в Главна дирекция" Национална полиция", като е подчертал, че действията по разработката по-нататък трябва да се координират с ДАНС. "След като върху справката е била положена резолюция от главния секретар на МВР, тя е тръгнала надолу по структурите на МВР по служебния ред. Но е направено и ксерокопие на справка, което е изтекло към медиите", разкри Дъбов.


Обясненията по повод проверката на "Вътрешна сигурност" показаха, че всъщност не ДАНС, а МВР води разследването срещу Орлин Алексиев. То е възложено на Главна дирекция "Национална полиция", която работи по кокаиновата афера "Рали Дакар 2014" още от самото начало на съвместната операция с френските и испанските служби. Справката обаче е правена във връзка с друго разследване срещу общинаря Орлин Алексиев, в което са били изискани и приложени специални разузнавателни средства от ДАНС. Очевидно двете разработки - на националната полиция и на агентите - са съвпаднали по време. И в ГДНП са бързали да получат доказателства за ролята на Алексиев в аферата, без тепърва да се бавят с искане и прилагане на разузнавателни средства, на което имат право по закона за СРС.


Това потвърди и министър Цветлин Йовчев.


Любопитен детайл от разследването, водено от агентите, е констатацията им, че той е имал едно наум и е вземал мерки срещу евентуално подслушване. Хората от ДАНС са установили, че съветникът от ГЕРБ предпочитал да води конфиденциалните си разговори във ВИП-салона на бар "Флайт", при това с изключен телефон. В салона се допускат само клиенти с клубни карти, а барът е собственост на самия Алексиев. Общинарят дори използвал и заглушително устройство по време на някои от срещите си.


Очевидно косъмът на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев не е толкова чист, колкото той и съпартийците му се кълнат, че е. Какви са били заниманията му извън Столичната община и как той е попаднал в полезрението на ДАНС и на МВР - това явно са въпроси, които тепърва ще получат отговори. А може и не...

Facebook logo
Бъдете с нас и във