Параграф22 Weekly

§22 Новини

Боцнат на стената

Няма нищо по-хубаво от лошото време. Заглавието на романа на Богомил Райнов приляга на днешната родна политическа и съдебна действителност както парадна униформа на гвардеец. Или по-скоро като костюм на мажоретка - едновременно зрелищно, видимо и радващо окото по един болезнено-здравословен начин. Винаги става интересно, когато политическите и съдебните босове се сдавят свирепо. След което да се разприказват. А те знаят много.


Малко след като изгоря членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски, в парещото шоу влиза председателят на Софийския апелативен съд (САС)Веселин Пенгезов. И двамата са от стари кози ярета, с тях шега не бива. Но то и шега май няма да има този път. Пенгезов беше призован за разпит в спецзвеното на Софийската градска прокуратура по повод на разследване на измами с еврофондове. В същата неудобна позиция е и председателят на Военноапелативния съд Петър Петков, който е приемник на Пенгезов. Двамата очакват в понеделник да им бъдат предявени обвинения, след което ВСС да ги отстрани от длъжност. Всичко това се случва тъкмо преди всеки от тях да се пробва за втори началнически мандат в рамките на предстоящите десетки избори за нови съдебни шефове.


Призовките им били връчени в първия работен ден след Великден, тъкмо след като съветът откри съответните процедури. Разследвали ги още от 2010 г., но тъкмо сега докарали нещата до повдигане на обвинения. Може, ама надали. Разследването е за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се финансира по Оперативна програма "Административен капацитет"(ОПАК). Проектът бил "спечелен" от Военноапелативния съд, председателстван по онова време от Пенгезов, а после - от Петков. Стойността на одобрените средства е 700 000 лв., а реално са изразходвани 520 000 лева.


С колко от тях са се облажили двамата прокуратурата засега не се казва. Говори се, че източването е ставало с нагласени обществени поръчки, което си е обичайна практика. Куриозното е, че досъдебното производство протичало в странна симбиоза между разследващи и разследвани. Прокуратурата установявала нередности в документите за поръчките, след което те били подменяни с други, подходящо коригирани дати. Разследването водил прокурор Стоил Тойчев лично, но от самото начало разследваните знаели, че са такива. И така продължило четири години. Сегашната началничка на кабинета на премиера Пламен Орешарски - Мария Дивизиева , също била разпитвана в качеството си на заместник-министър на държавната администрация и административната реформа и на ръководител на управляващия орган по ОПАК. За нейна вина обаче доказателства нямало.


И Пенгезов се разприказва на светкавична пресконференция в четвъртък (24 април). Кое е вярно, кое - не, всеки сам да съди. Първата бомба бе, че го е "поръчал" Делян Пеевски, но не само заради загубеното от в. "Уикенд" дело за неимуществени вреди за 50 000 лв., нанесени на Пенгезов с публикацията "Съдията на мафията". Пенгезов определи Пеевски като човека, който "разпределя баницата в България". А прокуратурата действала "болшевишки", за да провали кандидатурата му за втори началнически мандат в САС. За поста е спрягана заместник-председателката на Софийския градски съд и председател на гражданското му отделение Богдана Желявска, която оглавява и един от съдийските съюзи. По думите на Пенгезов Желявска се "активизирала отново", което щяло да проличи скоро. Според шефа на САС той бил "отстрелян", защото имал реални шансове да получи подкрепата на ВСС - съди по събраните там гласове в подкрепа на атестацията си.


Пенгезов твърди още, че Пеевски го натискал "индиректно чрез адвокати", ангажирани по определени дела. Едно от тях било срещу бившия депутат от ДПС Митхат Табаков, който трябвало да бъде оправдан. Другото дело е срещу халосния атентатор Октай Енимехмедов, чиято осъдителна присъда на първа инстанция ядоса партията на Ахмед Доган, тъй като била прекалено лека. Енимехмедов получи три години и половина затвор за хулиганство, докато прокуратурата искаше да го вкара зад решетките за 17 години за опит за убийство. Пенгезов получил съобщение,че първата инстанция не решила делото "правилно" и ако не я поправи, щял да види втори мандат "през крив макарон". Той обаче се гордеел най-много с това, че никога не е оказвал натиск върху съдии.


Контраудар беше нанесен и срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Пенгезов му казал през есента на миналата година, че би искал втори мандат и го попитал какво става с разследването за евросредствата. Обяснил, че то може да бъде използвано като компромат срещу него. Цацаров казал, че ще провери и последвало "активизиране", за да се стигне до сегашната ситуация, и шефът на САС не можел да повярва, че му се случва подобно нещо. Очаквал не само да повдигнат обвинение срещу него и да го отстранят от поста, но и да му бъде определена парична гаранция за хиляди левове, които той нямал и нямало как да плати. И съответно щели да го арестуват.


Преди да започне това разследване, проектът по ОПАК бил проверяван от Агенцията за държавна финансова инспекция. Одиторът проверил всички документи, дал възможност на Пенгезов и на Петков да изложат възраженията си. Според Пенгезов основната забележка на одитора била, че вместо да работят по голяма обществена поръчка по Закона за обществените поръчки, те направили малка обществена поръчка по Наредбата за малки обществени поръчки. Пенгезов и Петков пък обяснили избора си с това, че "такъв е бил договорът, такъв е бил проектът и го изпълнявахме стъпка по стъпка". Одиторът явно не приел аргументите им, защото издал две наказателни постановления, глобявайки Пенгезов с 5000 лв., а Петков - с 15 000 лева. Те обаче обжалвали постановленията пред Софийския районен съд, който отменил санкциите с мотива, че няма нарушения. Същото отсъдил и Административен съд София-град като втора инстанция по това производство.


След Цацаров дойде ред и на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Именно по негов "донос" започнало разследването, което било водено през цялото време срещу неизвестен извършител. След доноса на Цветанов във Военноапелативния съд "нахлул" прокурор Стоил Тойчев, който извършил претърсване и изземване на документи. После настъпила "пълна тишина", която била нарушена едва след срещата на Пенгезов с Цацаров. Междувременно Тойчев си получил "захарчето" - повишили го в Софийската апелативна прокуратура.


Цацаров явно остана изненадан от тази светкавична контра, въпреки че с оглед на предишни изяви на Пенгезов би трябвало да очаква такъв ответен удар. Главният прокурор отрече връзка на разследването с изборите за високи съдебни постове и препоръча въпросите за хода на разследването до 2013 г. да бъдат отправени "към някой друг". Той обаче наблегна, че "подкрепя категорично" сегашната преценка на наблюдаващите прокурори. Тя била законосъобразна и той стоял зад всеки прокурор, "който си върши работата по този начин". И увери специално, че не е оказван натиск върху Стоил Тойчев от началото на 2013 г., дадена му била свобода да формира вътрешното си убеждение. Цацаров подчерта, че не може прокуратурата да не работи по време на избори, за да не я заподозрат в изпълнение на поръчки. "Ако прокуратурата до момента е спирала работа, вече няма да го прави!", закани се главпрокурорът. И обясни защо държавата е в такова състояние - защото живеела от избори до избори.


Но и изборът на Пенгезов като мишена няма как да е случаен. Освен активирането на разследването срещу него прокуратурата възобновила и делото за подкуп, водено срещу петима висши магистрати за получено от техни роднини право на строеж като "крайно нуждаещи се" в Приморско. А жената на Пенгезов Анна бе сред тях. Тя единствена се отказа от облагата чрез извънсъдебно споразумение с морската община, но ВСС все пак свали дисциплинарно Пенгезов от началническия пост. Той пък обжалва в съда и беше възстановен. По случая през 2010 г. беше образувано и досъдебно производство, но година по-късно бе прекратено поради липса на доказателства.


В крайна сметка Пенгезов направи следната рекапитулация: "Боцнаха ме на стената". Но напомни, че имал една приказка: "На всяко прасе му идва Коледата." Досега мълчал заради дъщеря си и жена си, която била изгонена от ДАНС "като мръсно коте". Сега обаче не само щял да говори, но и да се кандидатира за втори мандат дори ако бъде отстранен от длъжност. "Нека ВСС приеме, че нямам нравствени качества. Ще обжалвам. Като си играем, да си играем. Много весело ще бъде!", обещава Пенгезов. Веселба е, спор няма!

Facebook logo
Бъдете с нас и във