Параграф22 Weekly

§22 Новини

Очевидност

Прелюбопитна случка се разигра в четвъртък (15 май) в Софийския градски съд по време на процеса срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. След като ден по-рано основният свидетел по делото Орлин Тодоров, бивш шеф на антимафиотите във Велико Търново, не се яви в залата, всички ангажирани с процеса тръпнеха дали това ще се повтори и този път.


За липсата си в сряда Тодоров вече беше наказан от съда с глоба от 300 лв. и с принудително довеждане в СГС на заседанието в четвъртък. Тази мярка обикновено се възлага за изпълнение на "Съдебна охрана" или на полицията.


Неявяването на свидетеля покачи напрежението, в резултат на което се появи конспиративна теория, че липсата му не е случайна и цели провала на процеса срещу Цветанов в навечерието на евроизборите. Разбира се, в тази хипотеза има голямо зърно истина по простата причина, че една отложена във времето присъда ще спести известно неудобство на шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Друго е да призоваваш избирателите да подкрепят каузата ти, ако си в чисто бял костюм и с ореол на светец, нали?


Въпреки че подобни политически сметчици са особено характерни за нашенската действителност, оказа се, че истината е друга. Тъй като Тодоров отсъствал от предишното съдебно заседание, той не знаел за решението на съда да бъде доведен принудително на следващото заседание. И по тази причина се явил сам, вместо под охранителен конвой. Явно "Съдебна охрана" и полицията също не са имали хабер за предписания от съда ангажимент незнайно защо.


При това положение няма какво да се чудим как е възможно "Опел" със синя лампа, чийто регистрационен номер не същестува в масивите на КАТ, да влезе в затвора и най-спокойно да отведе двама затворници. Дори гватемалецът Хосе Луис Гевара Мартинес е бил наясно, че у нас всяка коза е за свой крак.

Facebook logo
Бъдете с нас и във