Параграф22 Weekly

§22 Новини

Имало и втора преписка срещу президента

Комисията за конфликт на интереси (КПУКИ) тихомълком е прекратила още една преписка срещу действащия президент Росен Плевнелиев. Този път сигналът обаче е бил не само срещу президента, но и срещу Томислав Дончев. В него се твърди, че докато двамата са били министри в правителството на ГЕРБ, те са попречили на изграждането на технологичен парк на Военната академия заради "София тех парк". Преписката е прекратена на 4 март тази година с единодушното решение на трима юристи, между които и изпълняващият длъжността председател на Николай Николов. Те са го подписали с мотив, че няма данни Плевнелиев и Дончев да са нарушили правилата и да са изпаднали в конфликт на интереси.


Така и не успяхме да разберем имало ли е наистина такъв проект на военните - пресаташето на Военна академия Мария Стоянова обясни само, че началниците й нямат спомен да са участвали някъде с идея за изграждането на подобен обект. Но пък е публична тайна, че изграждането на "София тех парк" е лелеяна мечта наПлевнелиев. При това доста щедро финансирана с близо 100 млн. лв. по европейската програма "Конкурентоспособност". Идеята, според изпълнителния директор на едноименното дружество Елица Панайотова, е да се удари научно рамо на развитието на икономиката. С помощта на европейските пари върху руините от бившите военни поделения по "Цариградско шосе" през 2015 г. би трябвало да се построят научноизследователски лаборатории. Кога ще ги бъде обаче не е ясно - в момента проектът буксува заради серия обжалвания на обществени поръчки. Последното е от 29 април тази година. Комисията за защита на конкуренцията отмени една от тях. Ще бъде любопитно и да се види дали ползата за бизнеса ще е съизмерима с парите, отпуснати до момента за изграждането на технологичния парк.


Бъдещето на държавното акционерно дружество "София тех парк" е друга тема. Но е факт, че именно този парк е в основата на втория сигнал срещу Плевнелиев за конфликт на интереси, подаден в КПУКИ през януари 2014 година. Автор и на този сигнал е същата жена (със скрита от КПУКИ самоличност), която е станала причина за образуването и на първата преписка срещу президента. Заради това, че тя остана анонимна, Филип Златанов-Тефтерчето получи 3.5 години затвор.


Тайнствената дама смята, че в качеството си на министри Плевнелиев и Дончев "са имали възможност да предизвикат спирането на проекта за научно-технологичен парк към Военната академия в началото на 2011 г.", защото и двамата са имали интерес да бъде изграден "София тех парк". За цвят тя настоява и да се установи "родствената връзка" между Плевнелиев и бившата му жена Вероника, която "била собственик на 99% от капитала на фирма в Кипър".


Но съвпаденията между двете преписки не свършват с авторството на сигналите. Оказва се, че са едни и същи и двама от юристите в тричленния състав на комисията, които са се произнесли и по двата сигнала срещу президента - това са Паскал Бояджийски, който стана член на КПУКИ от квотата на ГЕРБ, и и.д. шефът на комисията Николай Николов.


Резултатът също е еднакъв - и двете преписки са прекратени все поради липса на установен конфликт на интереси. Но все пак има и една разлика - вторият път комисията си е дала малко повече зор при писането на мотивите за решението. В резултат на това в документа е припомнена цялата история на "София тех парк". През май 2012 г. бившият вече министър на икономиката Делян Добрев разрешава учредяването на ЕАД "София тех парк", чийто собственик първоначално е друго държавно дружество: - "Национална компания индустриални зони" ЕАД. Само шест месеца по-късно собственикът на капитала от 3 млн. лв. е сменен - това е държавата чрез министерството на икономиката. Припомня се и как през октомври 2012 г. Министерският съвет пък отнема от военното министерство 270 дка терени в "Младост" с мотива: "поради отпаднала необходимост", и ги внася като апортна вноска в капитала на "София тех парк".


Росен Плевнелиев и Томислав Дончев обаче нямат нищо общо с тези решения, те не са сред учредителите на дружеството и съответно не са изпаднали в икономическа обвързаност с него, категорична е комисията. За двамата не са събрани данни да са извършвали и други нарушения на закона за конфликт на интереси. В решението се подчертава, че по времето, когато се учредява "София тех парк", Плевнелиев вече не е бил министър, а е избран за президент.


Не са установени и връзки между сегашния ни президент и Елица Панайотова, която управлява "София тех парк". Но според Търговския регистър такава връзка, макар и индиректна, има: в миналото дамата е била управител на "Бизнес парк София", с който е бил свързан и президентът по времето, преди да влезе в политиката.


Колкото до констатацията на комисията, че няма данни за свързаност между Плевнелиев и бившата му жена Вероника, тя вероятно може да служи само за развеселяване на читателите...


И така тримата членове на КПУКИ заключват: "В сигнала не се сочат нарушения, а се отправят въпроси и се иска извършването на проверки, които са извън компетентността на комисията. В него липсват данни за извършени нарушения на закона от Плевнелиев и Дончев. Извън правомощията на комисията е изследването на цялостното поведение на лице, заемащо публична длъжност и проверка на всички осъществени от него правомощия, с цел да се установи дали не са извършени нарушения, в какъвто смисъл е сигналът."


Този сигнал и решението за прекратяване на преписката обаче са били своевременно публикувани на сайта на КПУКИ. За разлика от първия път, когато експредседателят на комисията Златанов просто го е скрил, а после се превърна в обвиняем заради това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във