Параграф22 Daily

§22 Новини

142 години свобода, братя българи. Да живее България!

Денят на Освобождението на България от османско владичество 3 март е националният празник на България от 1991 г. На този ден е подписан Санстефанският мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877-1878 г., който ознаменува Освобождението на България и създаването на новата ни държава. Договорът е подписан на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г.

Освобождението на България за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март нов с.тил) 1879 г. Антим I, първи екзарх на Българската екзархия, тогава председател на Учредителното народно събрание, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица" в присъствието на депутати и граждани. Празнува се като Ден на Освобождението на България от османско владичество от 1888 г.

Отново се отбелязва (но не като официален празник) всяка година на 3 март, в чест на подписването на Санстефанския мирен договор, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г. по повод 100-годишнината на събитието. На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайния воин в София, в памет на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечерта на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител – Александър II се провежда тържествена заря-проверка.

С решение на Народното събрание през 1991 г. Денят на Освобождението на България от османско владичество е обявен отново за официален празник като става национален празник на Република България.

Какво все пак ще се случи днес?

Държавният глава Румен Радев ще участва в отбелязването на Националния празник на връх Шипка. Той ще поднесе цветя и ще отправи приветствие за 3 март. Президентът ще присъства на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир "Рождество Христово" от Старозагорския митрополит Киприан. На Шипка за празника ще бъдат също председателят на парламента Цвета Караянчева и депутати.

В София Негово светейшество патриарх Неофит ще отслужи тържествен молебен за 3 март в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Пред Паметника на Незнайния воин ще се състои тържествена церемония по издигането на националното знаме. Сред присъстващите ще бъдат вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, представители на ръководния състав на Министерството на отбраната. При изпълнението на националния химн ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

По повод Националния празник в 12.00 часа ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред парадния вход на президентството.

Вечерта на пл. "Народно събрание" в София ще се състои тържествената заря-проверка за 3 март. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. Командващ зарята ще бъде заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във