Параграф22 Daily

§22 Новини

15 000 лева глоба за скрити доходи в чужбина

15 000 лева глоба за скрити доходи в чужбина предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), внесени в парламента. При невнасяне или такъв в по-малък размер съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане или Закона за данъците върху физическите лица, глобата ще бъде до 5 на сто от размера на невнесения данък, но не повече от 15 хил. лв. При повторно нарушение санкцията се удвоява на до 10 на сто, но не повече от 30 хил. лв.

Ако пък се възпрепятства проверка на приходната агенция или публичен изпълнител, нарушителите ги очакват двойно по-високи спрямо сегашните глоби - от 500 до 1000 лв. за физически лица, а за едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция. При повторно нарушение наказанието е глоба или имуществена санкция от 1000 до 2000 лв.

Погасяването на предявените за събиране в НАП публични вземания ще става от най-рано възникналите към по-новите, предвиждат още промени в ДОПК. В момента хората или фирмите имат право на избор кое задължение да погасят първо. Промяната е наложителна, тъй като по този начин има риск част от дълговете да бъдат несъбрани поради изтекла давност, посочват от финансовото министерство.

Експертите на Кирил Ананиев обаче са се отказали от идеята да се дават данъчни облекчения, ако се обяви пред НАП колко е платено на майстори при ремонт вкъщи. Първоначално - при пускането на промените за обществено обсъждане, се предвиждаше данъчната основа да се намалява с до 2000 лв., ако пред приходната агенция се посочи тази информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във