Параграф22 Daily

§22 Новини

1.5 млн. лв. за нарушени права на човека плащаме през 2018 г.

Само за 2018 година ще платим доста сериозно обезщетение в размер на около милион и половина лева заради осъдителни решения за нарушени права на човека. Това обяви заместник-омбудсманът Диана Ковачева на събитие, на което бе обявено получаването на най-високия статут "А" на ООН от Националния омбудсман на България.

Диана Ковачева заяви, че самите осъдителни присъди показват, че има още много работа по защита на правата на човека у нас, а статутът на ООН само ни задължава да работим още в тази посока. Акредитирането на Омбудсмана с възможно най-високият статут "А" на ООН за правозащитен орган и дава право на институцията да представя позицията на правата на българските граждани към Комитети на правата към ООН.

Националният омбудсман Мая Манолова изказа също своята удовлетвореност от получаването на статута към ООН. Тя го определи като успех и едно добро наследства за следващия омбудсман. Манолова изтъкна, че този статут дава на омбудсмана висок авторитет и признание за институцията в международен и вътрешен план, както и за засилване на влиянието и на авторитетът сред европейските и национални партньори. По думите на националния защитник статутът дава възможност за по-ефективна защита на правата на българските граждани, защото дава правото на страната ни да участва в комитети за правата на човека към ООН.

Според Манолова в България не винаги правата на гражданите се представят обективно от институциите в България и затова националния омбудсман ще представя двете гледни точки - позицията на институциите и на българските граждани. По думите й понякога крайният вариант да бъдат накарани да действат институциите са препоръки от международни организации.

Диана Ковачева отчете, че в последните 2 години участието на омбудсмана е станало по-ефективно на международно ниво. Ковачева се похвали с постигнатото до настоящия момент от омбудсмана и препоръча България да се присъедини към Конвенцията на ООН за правата на човека и Конвенцията за ООН за защита на хората с увреждания.

Целта е хора с увреждания да могат да подават жалби в комитети за защита правата на човека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във