Параграф22 Daily

§22 Новини

16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани в Бургаски регион

Общо 16 досъдебни производства за купуване на гласове в Бургаски регион са образувани до момента от началото на специализираната полицейска операции, започнала преди две седмици, съобщи на брифинг директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов. Най-много са те в община Бургас – 8, следвана от общини Несебър, Руен и Средец – 2, Камено и Карнобат – 1.

Ст. комисар Калоянов заяви, че ОДМВР - Бургас провежда полицейски операции за предотвратяване и установяване на контролиран вот. „Усилията на полицията са насочени към идентифициране на лица, които възнамеряват да търгуват с гласове. Освен образуваните досъдебни производства, извършени са  проверки на рискови занятия, на къщи за отпускане на микрокредити с оглед постъпили данни за въздействие върху длъжници и опрощаване на част от кредити с цел гласуване за определена политическа партия или кандидат. Извършени са проверки на заложни къщи, търговски обекти, доставящи хранителни продукти на вересия, за които има данни, че е възможно, използвайки предоставяните услуги, да опитат да манипулират вота на получателите им. През последната седмица, след съвместна проверка на полицията и НАП в бургаския квартал „Победа“ се е стигнало до запечатване на шест търговски обекта“. Според Калоянов, стойността на избирателния глас в момента варира от 40 и 100 лв.

„Извършен е подробен анализ във връзка със снабдяването на населението с дърва за огрев,  идентифицирани местата, където част от гражданите още не са ги получили и са изследвани причините  това още да не се е случило. Освен обективните причини /времето и затруднения при дърводобива/, установихме и случаи, в които е възможно забавянето на оставките да са продиктувани от намерение за натиск върху хората и контролиран вот. Установихме някои практики – обещания за разплащане преди или в изборния ден, както и непосредствено след това. Формата е най-различна – парични средства, хранителни продукти, опрощаване на вноски по кредити или версии и т.н.

Много активни са нашите действия, те ще продължат и през следващата седмица и през изборния ден, за да може максимално да се ограничи това явление“, добави старши комисар Калоянов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във