Параграф22 Daily

§22 Новини

17 свидетели срещу пазарджишките джихадисти, трима с тайна самоличност

Седемнайсет души са разпитани за дейността на имама на джамията „Абу Бекир” в ромския кв. „Изток” в Пазарджик и 6-имата членове на групата му. Това стана ясно на делото за мярката за неотклонение на задържаните в Окръжния съд, чието заседание приключи малко преди полунощ. 7 от разпитаните са дали показания пред съдия, а трима са свидетели с тайна самоличност.

Съдебното заседание продължи повече от 5 часа.

Събраните доказателства до този момент според наблюдаващия прокурор Недялка Попова дават основание да се направи изводът, че ръководител на групата е бил Ахмед Муса, а негови сподвижници са Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев, Александрина Ангелова и Ерджан Смаил. Групата е проповядвала салафизъм. Ахмед Муса е обявил своята дейност през юли 2014 г., като групата се е снабдила със символи на „Ислямска държава”, качвала е снимки във Фейсбук със знамена, колажи с оръжия, снимки от бойни полета и с обезглавявания. В събраните материали се съдържат доказателства, че обвиняемите са отправяли призиви за война с крайна цел създаването на халифат.

Прокурор Попова посочи още, че са проверени 49 адреса, извършени са 10 обиска, иззети са множество книги – 1090 от един адрес. Всички те със съдържание да се води война с меч до пълно подчиняване на неверниците. Иззетите книги са със заглавие „Вероотстъпване”. Обвиняемата Александрина Ангелова е студентка първи курс в Пловдивския университет и е превела книгата „Вероотстъпване”, в която има призиви за насилие. Книгата е била разпространявана пред джамията
„Абу Бекир” в Пазарджик с помощта на Ахмед Муса.

Адвокатите на седемте задържани поискаха налагането на най-леката мярка за неотклонение. Защитниците се позоваха на липсата на достатъчно доказателства за извършено престъпление от задържаните, чистото съдебно минало на шестима от тях, а също и на факта, че те имат постоянни адреси и семейства, за които трябва да се грижат, т.е. няма опасност да се укрият. Адвокатът на Ангелова посочи, че тя трябва да продължи образованието си. Седемте обвиняеми казаха, че са невинни, че не са извършили престъпление и не са проповядвали война.

Съдия Ирина Джунева обаче прецени, че събраните доказателства сочат, че е изповядван краен ислям, като идеите в него са антидемократични и има опасност, ако обвиняемите останат на свобода, да продължат дейността си. Съдията каза още, че са събрани доказателства за крайността и радикалността на тези идеи от разпитите на свидетели, проведени пред съдия, и наложи на седмината радикалисти постоянен арест.

Определението ще бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд, коментираха адвокатите на задържаните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във