Параграф22 Daily

§22 Новини

180 хиляди лева са необходими спешно за спасяване на къщите в Осина

Къщите в района на свлачището в село Осина потъват. Застрашени са и домовете на две семейства от село Долен. Ситуацията в община Сатовча е изключително тревожна заради продължаващите валежи, съобщава днес БНР.

В продължение на няколко дни експертна комисия изследва свлачищната активност и пораженията върху къщите в двете села на планинската община. Констатациите са изключително тревожни - къщите потъват. 180 хиляди лева са необходими за спешно-аварийни  дейности по укрепване на свлачището в Осина, чиято активна площ е 15 декара, каза кметът на общината Арбен Мименов. Освен къщите на трите семейства, които бяха евакуирани, застрашени са още осем:

Положението е изключително тежко, тревожно, сериозно, всяка минута къщите потъват. Констатацията е, че тези къщи дори не подлежат вече на укрепване. Осем къщи са засегнати, но трябва преценка на междуведомствената комисия, дали ще одобри средства.

Жителите на Осина се страхуват, че всеки момент заради продължаващите валежи, може да се скъса и единствения път за селото, който в началото на февруари бе разрушен на три места. До края на деня ще е готова преценката за свлачището в село Долен, от която ще зависи дали ще бъдат евакуирани семействата от  двете най-засегнати къщи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във