Параграф22 Daily

§22 Новини

19 досъдебни производства за корупция и 15 дела за данъчни престъпления в Добрич

На работно съвещание на административния ръководител на Окръжна прокуратура - Добрич Радослав Бухчев и ръководството на Областна дирекция на МВР в града, беше отчетена съвместната работа на двете институции през 2020 година. Анализираните данни сочат, че продължава тенденцията за намаляване на престъпността в региона. Общият брой на регистрираните през 2020 година престъпления е 1616, като през 2019 година те са били 1858, а през 2018 г. – 2281. „Налице е тенденция за трайно намаляване на престъпленията против собствеността“, коментира окръжният прокурор на Добрич. През 2020 г. са регистрирани 469 кражби (през 2019 г. са били 678), 7 грабежа (през 2019 г. са били 14), 29 измами (през 2019 г. са били 37). Значителен спад се наблюдава в броя на извършените телефонни измами. През 2019 г. са били регистрирани 17 такива случая, а през 2020 г. – само 4. По отношение на престъпленията, свързани с наркотични вещества, също се регистрира спад. През 2020 г. са регистрирани 140 такива престъпления, докато през 2019 г. техният брой е бил 193, а през 2018 г. – 283.

„Противодействието на битовата престъпност бе приоритет в дейността на двете институции през изминалата година“, заяви Бухчев. На територията на областта са проведени 43 специализирани полицейски операции, координирани и ръководени от прокуратурата. В резултат на тези операции са задържани 122 лица и са образувани 54 досъдебни производства за различни престъпления. В качеството на обвиняеми по тези досъдебни производства са привлечени 33 лица, като по отношение на 8 от тях, по искане на съответните наблюдаващи прокурори, от съдилищата са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Вследствие на засиления контрол и проведени специализирани 53 полицейски операции, от страна на правоохранителните органи са били установени 260 случая на управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и 107 случая на управление на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества.

Ключов приоритет в работата на прокуратурата и МВР продължава да бъде борбата с трафика, производството и разпространението на наркотици. В тази връзка и в изпълнение на разпореждане на Главния прокурор на Република България за противодействие на разпространението на наркотици в и около учебните заведения, в координация с прокуратурата са проведени 31 проверки в районите на училища в 14 населени места на територията на област Добрич. Установени са и са задържани 23 лица. Образувани са 24 досъдебни производства. На съд са предадени 8 лица. Налице е много добро взаимодействие на полицията и прокуратурата за безкомпромисно отношение към този род престъпления, заяви окръжния прокурор на Добрич.

През 2020 г. са били внесени в съда 95 прокурорски акта срещу 97 обвиняеми лица за извършени престъпления с предмет наркотични  вещества и прекурсори. По отношение на тежките криминални престъпления, през 2020 г. са регистрирани едно умишлено убийство, един опит за убийство и една тежка телесна повреда, които са разкрити. Неприключили са производствата по две от тях. По линия на данъчните и корупционните престъпления, които също са важен акцент в работата на прокуратура и полиция, през изминалата година са приключени 19 досъдебни производства за корупционни престъпления и 15 досъдебни производства за данъчни престъпления.

През 2020 г. на съд са предадени 905 лица, в съда са внесени 859 прокурорски акта, 796 са осъдените с влязла в сила присъда лица.

На работното съвещание беше отчетено повишение на ефективността в основната дейност на МВР и прокуратурата, насочена към разкриване и доказване на извършените престъпления и превенция на престъпността. При анализа беше взет предвид фактът, че работата през 2020 година се извършваше в условия на пандемия, обявено извънредно положение в страната, както и извънредни мерки във връзка с разпространението на Covid-19 в света.

„И през 2021 г. в област Добрич ще продължи съвместната работа на прокуратурата и органите на МВР в насока противодействие и намаляване на битовата престъпност и посегателствата срещу възрастни хора, разкриване и разследване на престъпна дейност с предмет наркотични вещества, противодействие на престъпленията по транспорта,  корупцията, прането на пари, злоупотребите с фондове и имущество на ЕС, данъчни и финансови престъпления и незаконният трафик на хора и наркотици“, каза в заключение окръжният прокурор Радослав Бухчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във