Параграф22 Daily

§22 Новини

19 тона портокали с неясен произход ще бъдат върнати в Гърция

Заместник изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) Антон Величков заяви пред Агенция "Фокус", че има проверки за произход и качество на преси плодове и зеленчуци, влизащи в страната ни през границата.  "Движението по отношение на стоката с произход от Гърция не е засилено. Минали са общо 11 пратки, две от тях са върнати – това не е малък процент, при това в рамките на два дни", каза той.

По думите му, основната цел на тези проверки е да не се допусне нискокачествена стока да бъде реализирана на нашия пазар. Инж. Антон Величков посочи, че от 2 март има заповед на изпълнителния директор на БАБХ за засилен контрол по граничните пунктове с Гърция. "Проверките ще продължат до края на април. Няма да има почивни дни, възможно е и нощно време да се провеждат", поясни заместник изпълнителният директор на БАБХ и добави, че са получили сигнали, че от борсата от Солун се товарят некачествени стоки. "Затова сме по-бдителни на „Кулата” и на „Илинден", уточни инж. Величков.

Според него, засилени проверки ще има и на борсата при село Кърналово до Петрич. "Там също ще има внезапни проверки за качество и произход на стоката. Районът е такъв, че има доста местни търговци, които ходят в борсата в Солун и купуват по-нискокачествена стока, а след това се предлага на нашата борса в Кърналово", добави той като допълни, че точно това искат да предотвратят.

В момента основно се следи за качеството на стоката, която влиза в страната и която е предназначена за нашия пазар.

Следи се дали пратките имат всички необходими документи, както и за произхода ѝ. По отношение на доматите, имаше проблеми с тези, които идват от Гърция, и се проверява дали и тези не са заразени с миниращ молец.

"Има практика, когато се установяват подобни проверки, вносителите да променят маршрута си. Затова за такъв тип контрол сме включили и македонските пунктове "Гюешево" и "Златарево", уточни инж. Величков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във