Параграф22 Daily

§22 Новини

1984 г. ще ни се види връх на демокрацията. Скоро ченгетата ще следят и чатовете в Телеграм

"Много скоро ще има система, която да следи и Телеграм", коментира в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и преподавател по национална сигурност в НБУ. През седмицата стана ясно, че вербуваният от Ислямска държава 16-годишен ученик от Пловдив е комуникирал с вербовчика си първо в Twitter, но след това е помолен да използва таен чат в Телеграм.

"Има отработени практики, дълги години на сайтовете на специалните служби имаше обявени търгове за работа по създаване на програми за мониторинг на Facebook, на Twitter. Тези търгове минаха, направени са такива приложения и те работят в целия свят. Телеграм просто е по-нов, аз мисля, че много скоро ще бъде създадена такава система, която да го следи,“ каза в разговор с водещата Милена Милотинова проф. Николай Радулов.

"Самата технология, която използва Телеграм предполага изцяло прикрита комуникация между две страни. Това не е нова разработка, да го кажем по този начин, това е обикновен чат, подобен на тези, които се използват масово от тийнейджърите, като WhatsAPP, Viber и други подобни. Просто истината за него е, че използва малко по-особена технология за криптиране и всъщност много трудно могат да бъдат проследени съобщенията в него от специалните служби, да не кажа почти невъзможно," коментира в разговора експертът по киберсигурност Спас Иванов.

"Най-добрата референция за това е, че Телеграм беше забранен в Русия поради същата тази причина, че руските тайни служби не могат да проследяват какво се случва в него. Телеграм официално не съществува там, т.е. не може да се използва по ред причини," обясни експертът. "Защо точно са се насочили към Телеграм Ислямска държава можем само да гадаем. Има редица други технологии, които предлагат същата дискретност на разговорите. Истината обаче е, че в Телеграм също както във Viber и в WhatsAPP има публични канали, в които можете да си споделяте информация. Как този младеж е попаднал на въпросния канал и как е започнало въздействието върху него не е ясно и предполагам никога няма да бъде ясно, тъй като съобщенията в тайните чатове на Телеграм имат свойството да се самоунищожават, т.е. след като бъдат прочетени, те биват изтривани безвъзвратно т.е. службите не могат да намерят някакво доказателство точно каква информация се е разменяла по тях“, коментира Спас Иванов.

"Това, което се случи с оповестяването на личните данни (б.р. на момчето) нарушава един-два закона, включая и разследването по НПК, но не е там работата. Работата е, че авансът, който специалните служби и службите за обществен ред взеха в началото с това, че оповестиха, че от близките произхожда сигналът, т.е. че близките имат доверие в службите, беше изцяло ликвидиран накрая с изсипването на това име," смята проф. Николай Радулов. "Тоест вече тези, които знаят за подготвяне и извършване на евентуална терористична дейност, биха си помислили много дали да оповестят, че някой, който познават, според тях се радикализира, защото ефектът може да не е такъв, какъвто очакват: не помощ, а насилие; не работа по дерадикализация, а обвинение", коментира проф. Радулов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във