Параграф22 Daily

§22 Новини

„1tv.ru“: Малайзийският боинг е бил свален от изтребител

Първи канал на руската телевизия съобщи, че разполага със снимка от чужд шпионски спътник в последните минути от полета на малайзийския боинг над Украйна. В показания по телевизията сюжет първият вицепрезидент на Руския съюз на инженерите Иван Андриевски показва тази снимка, която по думите му е изпратил на сдружението някой си Джордж Билт, представил се като авиодиспечер с двайсетгодишен опит, се казва в информацията на ТАСС, цитирана от БТА.

 "Боингът е бил свален от преследвал го реактивен изтребител. Първо екипажът е бил обстрелван от оръдие, после кабината е била поразена от ракета "въздух-въздух", после десният двигател и дясното крило са били уцелени от ракета с топлинна система за самонасочване", е написал Билт. Към електронното му писмо е била приложена снимка, на която ясно се вижда изстрелване на ракета изпод лявото крило на изтребителя точно по пилотската кабина.

"Виждаме космическа снимка, направена от не много висока орбита. Такива снимки обикновено се правят за общо разузнаване на въздушното и наземното пространство", обясни Андриевски.  "В съответствие с координатите, посочени на снимката, можем да предполагаме, че тя е направена от американски или английски спътник. Ние извършихме подробен анализ на тази снимка и не открихме никакви признаци на фалшификация".

Боингът 777 на Малайзийските авиолинии, изпълняващ полет МН17 от Амстердам за Куала Лумпур, катастрофира на 17 юли в Донецка област на Украйна. Всичките 298 души, намирали се на борда - пътници и екипаж, загинаха. Повечето от пътниците - 193 души - бяха холандски граждани.

ООН напомни на страните в украинския конфликт, че е необходимо да се осигури безпрепятствен достъп на международните експерти до мястото на катастрофата на малайзийския самолет в Донецка област, предаде ТАСС. „Ние продължаваме да призоваваме страните да предоставят пълен достъп до мястото на катастрофа, така, че разследването да може да продължи безпрепятствено”, заяви заместник-говорителят на ООН Фархан Хак.

Facebook logo
Бъдете с нас и във