Параграф22 Daily

§22 Новини

2 септември 2020: Как протича протестът пред Парламента?

S 250 118695fd c944 4f0c ab99 0de5fe9aae22
S 250 6aca9d73 2c07 4c73 aa36 918eb15d44f8

Протест под наслов „Велико народно въстание” посреща депутатите в първия ден от новия политически сезон. За първи път заседанието трябва да се проведе в новата пленарна зала, която се намира в сградата на бившия партиен дом. Снощната демонстрация премина спокойно и беше по-кратка заради подготовката за днешната проява, съобщава БНР.  Организаторите заявиха, че това е бил последният ден на мирни протести, а част от протестиращите обявиха, че очакват провокации, но ще продължат с протестите, докато не бъдат изпълнени основните им искания.

Сблъсъци:

Още в 8 ч. се стигна до сблъсъци. Протестиращите започнаха да замерят полицаите с яйца и копия на банкноти от 500 евро. Опитаха и да бутнат една от камионетките, които преграждат входа на НС най-близък до Националната художествена галерия и паркингът на Партийния дом.  Сблъсъците се засилиха около 9:45 ч. На няколко пъти беше хвърлен и лютив газ, който обгази не само полицията, но и част от журналистите пред НС. Няколко полицаи потърсиха лекарска помощ. Към площада са насочени още сили на Жандармерията.

Входът е обграден от плътен кордон. Служителите са вдигнали щитовете си високо, за да се предпазят от хвърлените предмети, включително и бутилки. Именно там са концентрирани и протестиращите.

Трима пострадали:

Млад мъж беше изведен с линейка от протеста с окървавено лице. Върху него е паднала бутилка, хвърлена по полицаите. Двама полицаи също са пострадали. Оказана им е помощ зад полицейския кордон. Още няколко полицаи са потърсили лекарска помощ заради обгазяването.

Десетки задържани:

Десетки хора бяха изведени от протеста малко преди 10 ч. и отведени настрани към полицейските бусове. Протестиращите опитват да съборят бусовете на полицията, които препречват пътя им по бул. "Цар Освободител" и да достигнат до друга секция, където според тях има още задържани, които е трябвало да участват в протеста.

Росен Миленов е задържан, след като успял да премине през полицейския кордон. Още един мъж е изведен от екипите на жандармерията. От МВР съобщиха, че той е скачал върху полицейски автомобил. От МВР позовават хората да протестират мирно и да се разграничават от провокаторите.

"Всичко в България е счупено и сбъркано. Аз живях десет години в Холандия, там се дипломирах - Международно европейско право. Просто тук нищо не работи. И просто се надявам нещо да се промени. София е двумилионен град и, вместо да има един милион човека на улицата, тука - от Стара Загора, от Варна - евала на хората, че са дошли, а софиянци просто спят. Без народът да излезе няма как да се промени нещо", сподели един от протестиращите.

Президентът Радев: Корупцията изкара хората на улицата, а не липсата на нова Конституция:

Не липсата на нова Конституция и Велико народно събрания изкараха хората на улицата, а липсата на морал, подриването на устоите на държавността и корупцията. Това подчерта в словото си пред Народното събрание в началото на новия политически сезон президентът Румен Радев.

„Очаквам българският парламент да не влиза повече в ролята на обслужващ персонал на министър-председателя, да не подменя обществения дневен ред, да не скверни парламентаризма с неграмотни упражнения за нова Конституция и Велико народно събрание, които имат за цел единствено спасяване на правителството“, подчерта
президентът.

Канна Рачева: Полицаите не отговориха защо започват да ни обгазяват:

Защо полицията пръска по протестиращи с лютив спрей и какъв е точно химикалът, който е във флаконите – тези въпроси са останали без отговор секунди преди екипът на bTV Новините също да пострада при сблъсъците около Народното събрание. Репортерът Канна Рачева разказа, че първа е била напръскана тя, а след това – и операторът Борислав Мавров, който беше откаран с линейка в ИСУЛ.

По думите ѝ поне 4 линейки са извозвали пострадали хора към лечебни заведения. Според информация на bTV има десетки обгазени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във