Параграф22 Daily

§22 Новини

20 години от процеса срещу българските медици

Днес се навършват 20 години от началото на съдебния процес в Либия срещу българските медици, обвинени в заразяване на над 400 деца с вируса на СПИН в детската болница "Ал Фатех" в Бенгази. На 6 май 2004 г. Наказателният съд в Бенгази осъжда петте български медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, и палестинския лекар Ашраф на смърт чрез разстрел.

На 17 юли 2007 г. Висшият съдебен съвет на Либия заменя най-тежкото наказание с доживотен затвор. След предявено искане на главния прокурор Борис Велчев за трансфер на медиците в България съгласно правната спогодба от 1984 г., на 24 юли 2007 г. те се завръщат в родината и са помилвани от президента Георги Първанов.

Журналистите Иво Тодоров и Миролюба Бенатова си спомнят играта по тънко въже с властта в страната, пропагандата и лъжите на тоталитарната либийска държава, ролята на различни фактори от международната политика и личния ангажимент на Сесилия Саркози. "Тогава Кадафи беше всесилен и изглеждаше като победител, който постига всичко, което иска, в една голяма игра, част от която бяха медицинските ни сестри.

Историята му е поучителна за всеки, който мисли, че играта няма да свърши, за всеки, който смята, че с пари, пропаганда и корупция ще си извоюва вечен живот. Такъв няма и всички го знаем. Същите онези, които на жаргон казано "му правеха евалла", са същите, които го убиха. " - казва днес, 20 години по-късно Миролюба Бенатова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във